Lorin Parys

Leuvense wortels

Ik ben geboren in Leuven, getrouwd met Bart en papa van twee pleegkindjes en een adoptiedochter. Ik ben apetrots op mijn Leuvense wortels die zelfs helemaal tot in de 17de eeuw strekken. Zelf heb ik in Kessel-Lo gewoond en woon ik nu in Leuven centrum vlakbij Sint-Rafaël waar ik geboren ben, in het huis waar één van mijn grootooms in 1895 woonde. Dat is niet zo gek ver van het Sint-Pieterscollege waar ik naar school ging - en dichtbij de scholen waar mijn oudste kinderen nu met plezier naartoe gaan, Paridaens en Windekind.

Ik ben 12 jaar scout en vijf jaar leider geweest bij een scouts in het Leuvense en heb hier ook gestudeerd. En in 2014 heb ik samen met een vennoot een café op de Oude Markt uitgebaat, De Fabriek. Kortom, Leuven is altijd de stad van mijn hart geweest.

Ondernemer met een hart voor zorg

Vandaag ben ik samen met mijn echtgenoot ondernemer, we hebben een optiekzaak. En uiteraard vertegenwoordig ik ook het volk in het Vlaams Parlement. Daar zit ik de Commissie Wonen, Armoedebestrijding, en Gelijke Kansen voor. Ik zet me in voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Ik focus me op jongeren die in de jeugdhulp zitten en ijver voor een betere regeling voor pleegzorg en adoptie. Daar heb ik ook een boek over geschreven, De Vergeetput (Manteau, 2014). En daarnaast focis ik me op economische onderwerpen, zoals hervorming van de handelshuur.

Omzwervingen

Eerst heb ik rechten gestudeerd aan de Université de Namur, de KU Leuven en aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Daarna ben ik de wereld verder gaan verkennen in New York. Daar heb ik een LL.M. gehaald aan de New York University School of Law. En ben ik een aantal jaren blijven plakken als advocaat. Een keer terug in Leuven ben ik gaan studeren voor een MBA aan de Vlerick School.

Ik ben dus advocaat geweest maar heb ook in het vastgoed gewerkt. Ik heb Flanders DC opgericht, dat creatieve sectoren zoals mode en design ondersteunt en in Leuven is gehuisvest. En om het helemaal divers te maken ben ik ook woordvoerder geweest bij een Vlaams minister en operationeel directeur van Club Brugge. 

Vrije tijd

In mijn vrije tijd zet ik me als vrijwilliger in bij een aantal raden van bestuur van sociale en andere organisaties. Ik ben lid van de raad van bestuur van Centrummanagement Leuven vzw. Maar ik zetel ook in de raad van bestuur van Bednet vzw in Leuven, een organisatie die langdurig zieke kinderen via ICT les laat volgen met hun klas. Tenslotte zit ik ook in de raad van bestuur van een kinderdagverblijf in Leuven. 

Ontspannen, dat is afspreken met vrienden om in één van de Leuvense restaurants te gaan eten of iets gaan drinken. Een dagje uit met de kinderen. Zwemmen, lopen of fietsen met de betere helft. Of een nieuwe bestemming ontdekken op vakantie. 

De vergeetput (2014)

Een kind opvoeden dat al een hele geschiedenis heeft en nooit echt van jou wordt? Het lijkt ingewikkeld, maar toch besloten Lorin Parys en zijn echtgenoot het te doen. Zijn eigen ervaring vormt de aanleiding tot een persoonlijke en kritische doorlichting van de bijzondere jeugdzorg in Vlaanderen.

Ze zijn momenteel met 27.000, de kinderen die in aanraking komen met bijzondere jeugdzorg. Ze zitten in een instelling, krijgen thuisbegeleiding of wonen bij een pleeggezin. Maar bovenal zijn het onzichtbare kinderen, afwezig in het publieke debat. In De Vergeetput geeft Lorin Parys hen een gezicht en gaat op zoek naar hun verhaal. Dat levert hallucinante getuigenissen en al even hallucinante cijfers op. Over draaideurkinderen die in 33 instellingen hebben gezeten bijvoorbeeld. Of over jonge thuislozen, van wie een derde ooit in de bijzondere jeugdzorg verbleef. Maar ook over hoe het beter kan. 

Het boek De Vergeetput is verkrijgbaar in de betere boekhandel. 

 

Medewerkers

Evert Bettens

Parlementair medewerker