'Zit er een bom onder je hoofddoek?'

Door Lorin Parys op 28 januari 2015, over deze onderwerpen: Deradicalisering
Het artikel uit De Morgen

Een babyborrel, afgelopen zondag. Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) nodigde naast zijn familie en vrienden ook zijn poetshulp uit. Maar de jonge Marokkaanse vrouw kwam niet opdagen. "De reden dat Badra had geskipt, zei ze, was niet omdat ze geen zin had om te komen, maar omdat ze onze andere gasten 'niet bang wilde maken'", schrijft Parys op zijn website en in De Standaard. "Als enige in haar familie draagt ze op straat een hoofddoek en een gewaad uit één stuk. Maar haar verdenken van enige vorm van extremisme is een hachelijke onderneming, ze werkt tenslotte al jaren voor twee getrouwde mannen en heeft daar niet het minste probleem mee."

Toch kreeg Badra, wiens naam door Parys is gefingeerd, sinds de aanslag op Charlie Hebdo en de antiterreuractie in Verviers de nodige verwensingen naar haar hoofd geslingerd. Op de trein kreeg ze bijvoorbeeld te horen dat alle moslims terroristen zijn. "Een fenomeen waar ze zelfs al geen aanstoot meer aan neemt. Maar vorige week donderdag stapte een groepje jonge dames op de trein dat in de buurt van Badra wilde komen zitten. Dat gebeurde niet vooraleer ze haar kleding monsterden en vervolgens vroegen of ze onder haar kleding 'een bom had zitten'."

Terroristische kleuters

Haar verhaal is niet uitzonderlijk. Een Brusselse huisarts weigert voortaan "bebaarde-gesluierde koppels" op raadpleging wegens "te gevaarlijk". In de parlementscommissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering viel eergisteren te horen hoe kleuters niet langer willen spelen met een andere vijfjarige, omdat hij "terroristisch" zou zijn. De tienjarige Ryan uit het Brusselse Molenbeek vocht op 15 januari op de speelplaats met een leeftijdsgenootje en moest bij de directrice komen.

"Wij zijn hier in België", beet ze de Marokkaanse jongen volgens de krant La Capitale toe. "Als je op deze manier doorgaat, eindig je met een pistool in de hand tegenover de politie." Ryan begreep aanvankelijk niet waar zij op doelde. "Het was pas later dat ik besefte dat zij verwees naar de terroristen. Het kwetst mij enorm dat ze zoiets zegt."

Uitgebreide cijfers rond islamofobie zijn er niet beschikbaar. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum meldt dat er deze maand zo'n veertig tot vijftig meldingen zijn binnengekomen van haatboodschapppen en -misdrijven jegens moslims. Dat is niet hoger dan vorig jaar in dezelfde periode, al benadrukt directeur Jozef De Witte dat er in Frankrijk wel een forse toename zichtbaar is en dat slechts een minderheid van de voorvallen wordt gemeld.

Dat stelt ook Touria Aziz, jeugdwelzijnswerker bij het Molenbeekse D'Broej. Volgens haar lopen veel moslima's en moslimjongeren met vrees over straat. "Zij worden online aangevallen en op straat beschimpt, omdat ze een hoofddoek of djellaba dragen. Ook worden ze vaker zonder aanleiding gecontroleerd door de politie. Dat is vernederend op een manier die de doorsnee burger zich niet goed kan voorstellen. Bovendien heerst er de afgelopen weken een soort zwijgplicht, want als je iets zegt over wat je is overkomen, dan loop je het risico dat je ervan wordt beschuldigd dat je de aanslag relativeert."

Wat er nu gebeurt, is natuurlijk niet nieuw. Maar de gebeurtenissen in Parijs en Verviers hebben er volgens Aziz wel voor gezorgd dat moslims tegenwoordig extra verdacht zijn. "De gedachte die enorm leeft is dat moslims in het Westen niet graag worden gezien. Ik begrijp hun gevoelens, want ik krijg mee hoe op scholen wordt verteld dat de islam de meeste problemen in onze maatschappij heeft veroorzaakt. Als je zoiets hoort, dan vraag ik mij af welke toekomst wij hier nog hebben. Het zijn onze buren die zo over ons spreken. Het mag dan ook niet verbazen dat sommigen mij vertellen dat ze zich erop voorbereiden om uit dit land te vertrekken."

 

Bron: De Morgen. Remy Amkreutz

 

De column 'Dom zijn doet wel pijn' kan u hier herlezen!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is