"Wij plaatsen toch ook niet plots slagboom op de Ring?"

Door Lorin Parys op 22 november 2016, over deze onderwerpen: Leuven, Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Vlaams-Brabant

Lorin Parys, Vlaams parlementslid en kandidaat-burgemeester voor Leuven van N-VA, is not amused met de geplande versmalling van de E40 naar Brussel. Daarover werd niet overlegd met Vlaanderen. "Wij gaan toch ook niet plots een slagboom op de Brusselse Ring plaatsen? ", vraagt hij. Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) bekijkt of het Brussels Gewest deze beslissing op eigen houtje kan nemen.

Brussel wil de E40 van Leuven naar Brussel bij de aansluiting met de stad al langer versmallen. Eerst was sprake van een proefopstelling met vier in plaats van zes rijstroken. Die proef werd vertraagd en vervolgens geschrapt. Maandagochtend bevestigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dat de toegang in 2017 tot drie rijstroken wordt beperkt.

"Wij vragen al twee jaar lang om een 'memorandum of understanding' af te sluiten met de Brusselse regering over diverse thema's, waaronder de E40 en de Brusselse Ring", is te horen bij Weyts. "We hebben nooit antwoord gekregen."

De minister wijst op het grote verschil met de wijze waarop Vlaanderen handelt. "Wij hebben onze plannen voor de Ring, die grotendeels op Vlaams grondgebied ligt, toegelicht bij alle gemeentebesturen en bij het gewest." Weyts vraagt zich bovendien af wat de zin is van het halveren van het aantal rijstroken, zonder dat er tests gebeuren.

Lorin Parys verwoordt het nog scherper. "Excuseer, maar iedereen staat al urenlang in de file om in Brussel te raken, dan kan je toch niet zonder overleg plots aankondigen dat er drie rijstroken sneuvelen. Is dit de manier om van de hoofdstad een bruisende economische pool te maken? ", vraagt hij.

Bron: Belga

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is