Welzijn van Bruggeling dubbel zoveel waard als van Mechelaar

Door Lorin Parys op 7 augustus 2015, over deze onderwerpen: Vlaams-Brabant, Welzijn

Plots geldproblemen, crisis, of scheiding? Wie door tegenslag een beroep moet doen op welzijnswerk, woont maar beter in Brugge of Hasselt. Die welzijnscentra krijgen bijna twee tot drie keer meer subsidies per inwoner dan in pakweg Mechelen of Roeselare. 'Sommige mensen zijn voor de Vlaamse overheid blijkbaar minder waard dan andere', halen de centra uit.

Hebt u ineens geldproblemen, zit u in een crisissituatie of heeft u hulp nodig bij een scheiding? Dan kan u altijd terecht bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Die eerstelijnszorg werkt niet met wachtlijsten en biedt gratis hulp in acute crisis­situaties. De Vlaamse overheid geeft daarvoor subsidies aan de elf overkoepelende CAW's.

Maar in het vervolg kijkt u het best uit waar u precies aanklopt, want niet alle welzijnscentra zullen u dezelfde hulp kunnen bieden. Uit cijfers van Vlaams parlementsid Lorin ­Parys (N-VA) blijkt dat sommige CAW's heel wat minder ­subsidies krijgen dan de rest. 'Die ongelijke ­financiering maakt een groot ­verschil voor de burger', zegt ­Anita Cautaers, directeur van de overkoepelende federatie boven de CAW's. 'Het aanbod is beperkter, er zijn kortere openingsuren en langere wachttijden voor de begeleiding', zegt ze.

'Nu is het alsof je bij tegenslag ook de lotto moet winnen om op die plaats te wonen waar je de meest uitgebreide hulp krijgt', zegt Parys. 'Ik stel vast dat sommige mensen voor de Vlaamse overheid blijkbaar minder waard zijn dan andere', zegt Ludo Stevens, ­directeur van CAW Boom-Mechelen-Lier. Ook in Halle- Vilvoorde is er frustratie. 'De ­verdeling zorgt ervoor dat mensen in ­onze regio nergens terecht­kunnen voor relatieproblemen of jeugdhulp', zegt CAW-directeur Elise Moriau.

De huidige financiering is nog een restant van de verdeling van de subsidies in het verleden. De Vlaamse overheid subsidieerde vroeger alle initiatiefnemers en sociale ondernemers in de ­welzijnssector. Na verloop van tijd werden die initiatieven ­samengevoegd in CAW's. Ondanks het volledig vertekende landschap, werd de subsidiëring nooit grondig herbekeken. 'En daar moet verandering in ­komen', zegt Parys. 'Elke Vlaming heeft recht op dezelfde hulp als hij in de penarie zit. Hulp mag geen kansberekening worden.'

Al vijftien jaar wachten

Het kabinet van Vlaams mi­nister van Welzijn Jo Van­deurzen (CD&V) benadrukt dat er intussen 'een bijsturing' aan de gang is. 'Maar dat horen we al 15 jaar', zegt Moriau. 'We moesten ­grootschaliger worden en in ruil zouden de subsidies efficiënter en eerlijk verdeeld worden', zegt Cautaers. 'Intussen voerden we de fusies door, maar op de financiële compensatie blijft het wachten.' Ook de N-VA maant de minister nu aan tot spoed.

Bron: Het Nieuwsblad - Simon Andries

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is