‘We mogen niemand iets wijsmaken. In de realiteit wordt adoptie hiermee niet makkelijker of korter’

Door Lorin Parys op 18 december 2015, over deze onderwerpen: Adoptie, Welzijn

Adoptiestop van begin dit jaar wordt na Nieuwjaar opgeheven Waarom dat gebeurt, is niet duidelijk, want wachtlijst is nog steeds even lang. Mannen of vrouwen met een onvervulde kinderwens zullen zich binnenkort opnieuw kandidaat kunnen stellen voor binnenlandse adoptie. De algemene stop die van kracht was, wordt opgeheven door een nieuw decreet.

De inwerkingtreding van het nieuwe decreet voor binnenlandse adoptie staat begin 2016 gepland. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op een schriftelijke vraag van parlementslid Lorin Parys (N-VA). De minister laat weten dat zodra de nieuwe wetgeving van kracht gaat, iedereen zich opnieuw kan aanmelden voor een binnenlandse adoptie. Begin dit jaar kondigde het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) een stop aan, omdat de wachtlijst te zeer was aangedikt en het centrum de ouders geen valse hoop wilde geven.

"Het is een erg dubbel signaal: op zich is het een goede zaak dat mensen zich opnieuw kandidaat kunnen stellen", zegt Parys. "Maar we mogen niemand iets wijsmaken. In de realiteit wordt adoptie hiermee niet makkelijker of korter. Het aantal adoptiekinderen blijft hoe dan ook erg beperkt."

Toen de stop werdaangekondigd, stonden 504 kandidaat-adoptieouders op de wachtlijst, terwijl er amper 20 tot 30 kinderen per jaar worden geplaatst. Wie een beetje kan tellen, weet dat wie helemaal achteraan de lijst staat gemiddeld twintig jaar moet wachten op een kindje. 

Een jaar later is er weinig verbetering. Uit de cijfers van Vandeurzen blijkt dat er op 26 oktober nog steeds 482 kandidaat-ouders op de wachtlijst stonden. Het gaat om 223 heterokoppels, 198 holebikoppels en 61 alleenstaanden.

Vijftig van hen mogen nu daadwerkelijk de voorbereidingscursus volgen bij het Steunpunt Adoptie. Voor buitenlandse adopties mogen in 2016 zelfs honderd ouders doorstromen. Daarna zullen jaarlijks ten minste dertig kandidaat-adoptieouders de volgende stap mogen maken, chronologisch en op basis van aanmelding.

Waarom de adoptiestop wordt opgeheven, ongeacht de nog steeds erg lange wachtlijst, is niet helemaal duidelijk. Kind en Gezin benadrukt dat het decreet nog niet in werking is en de algemene stop dus nog steeds geldt. "Bovendien zitten het decreet en de besluiten nog in de ontwerpfase", stelt woordvoerster Leen Du Bois.

Maar feit is dat het een kwestie van enkele weken is voordat de wachtlijst opnieuw wordt opengesteld. "Wellicht was die stop niet langer houdbaar", zegt een ingewijde, "en zijn ze verplicht om nieuwe kandidaten toe te laten. Maar finaal komt het er natuurlijk gewoon op neer dat mensen nu de toestemming krijgen om op een wachtlijst te staan. Niet meer dan dat. Want meer kinderen voor binnenlandse adoptie zullen er de komende jaren niet komen."

Het traject binnenlandse en interlandelijke adoptie zal overigens worden samengevoegd. Het is pas wanneer ouders daadwerkelijk doorstromen naar de voorbereidingscursus dat ze een keuze zullen moeten maken. Nu moest dat bij het begin van de procedure gebeuren.

Ook voor adoptieouders die graag een tweede of derde kindje willen, zijn er veranderingen op til. In het verleden kregen deze mensen voorrang op de wachtlijst, nu ligt het plan voor dat zij achteraan moeten aanschuiven. Daardoor is de kans dat zij nog een kindje zullen kunnen adopteren, zo goed als nihil. Het VCA onderzoekt nog of dit daadwerkelijk de beste oplossing is.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is