'We bijten onze tanden stuk op sommige jongeren'

Door Lorin Parys op 30 november 2017, over deze onderwerpen: Welzijn

Het personeel van de jeugdinstelling in Everberg is bezorgd. Vorig jaar waren er dubbel zo veel isolaties, vaak na gewelddadige incidenten.

Antwerpen 35 keer was er 'een acuut veiligheidsprobleem'. Zes keer moest een jongere tegen zichzelf beschermd worden wegens automutilatie of zelfmoordneigingen. Zes keer was er sprake van fysieke agressie tegen het personeel. In totaal moest het personeel van jeugdinstelling De Grubbe in Everberg vorig jaar 49 keer een jongere isoleren, bijna dubbel zoveel als in 2015.

'2016 was geen gemakkelijk jaar', geven ze toe bij het Agentschap Jongerenwelzijn, verantwoordelijk voor Everberg. Daar schrijven ze de stijging toe aan 'een beperkte groep jongeren, die

steeds opnieuw betrokken is bij incidenten'. Al is het ook zo 'dat het aantal agressie-­incidenten traditioneel schommelt'.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA), die de cijfers verzamelde, maakt zich zorgen. 'Ik krijg sterk het gevoel dat de instelling vierkant draait. Ik stel mij vragen bij het grote aantal isolaties, de stijging van het ziekteverzuim bij het personeel en de berichten over het personeelsverloop.'

Geen schouderklop, wel strakke regels

Tot begin 2015 was Everberg deels federaal - met cipiers - en deels Vlaams - met opvoeders, die broederlijk naast elkaar werkten. De enen zorgden voor de beveiliging, de anderen voor de begeleiding. Toen vertrokken de cipiers en werd Everberg voor honderd procent een Vlaamse gemeenschapsinstelling, net als Mol, Ruiselede en Beernem.

Binnen Everberg stellen ze vast dat een groeiende groep jongeren kampt met zware persoonlijkheidsstoornissen. Sommigen zouden pure sociopaten zijn, die zich niet kunnen aanpassen aan de normale normen en waarden. Het zijn jongens die uiterst impulsief reageren en heel agressief kunnen zijn. 'Het zijn jongeren met wie ze in de psychiatrie niets kunnen doen en waar ook wij onze tanden op hebben stukgebeten. Onze opvoedkundige aanpak schoot gewoon tekort. Die jongens hebben geen baat bij steeds nieuwe kansen. Ze moeten een strakke structuur hebben.'

Voor 2015 zorgden de bewakers voor die structuur. Toen die vertrokken, heeft het opvoedkundige personeel er alles gedaan om te bewijzen dat ze de situatie alleen ook aankonden. Maar na een jaar brak de veer. Enkele sterkhouders vertrokken. De rest raakte ontmoedigd door de komst van steeds nieuwe moeilijke jongens.

Horrorfilms naspelen

Eerder dit jaar waarschuwden de jeugdpsychiaters van Everberg in een intern rapport al voor een groep die erg gevaarlijk was en resistent voor elke hulp. Ze verwezen naar psychopate jongeren die keer op keer gewelddelicten pleegden, verstandelijk gehandicapte jongens die hervielen in seksuele feiten en een autistische jongen die horrorfilms naspeelde. Cijfers over agressiegevallen in 2017 zijn er nog niet. Wel bekend is dat de politie dit jaar al vier keer moest tussenkomen, dubbel zoveel als vorig jaar. Maar er zijn ook stappen gezet om het personeel - figuurlijk - beter te wapenen.

Lorin Parys pleit voor de uitbouw van een aparte 'high security, high care'-voorziening voor de onhandelbare groep, waar die zorg kan krijgen in een beveiligde setting. 'Maar we moeten veiligheid eerst plaatsen. Zowel voor personeel als voor jongeren.'

Het Agentschap Jongeren­welzijn wil ook betere ondersteuning voor het personeel. 'We hebben in de instellingen voor lang verblijf aparte leefgroepen opgericht voor jongeren met een complexe problematiek. Minder jongeren en meer omkadering, zodat het personeel meer ademruimte krijgt.' Voorts rekent het op meer samenwerking met jeugdpsychiatrie en gehandicapteninstellingen. In de hoop samen een antwoord te vinden op die extreem moeilijke jongeren.

Bron: De Standaard / Steven De Bock

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is