Wachttijd voor sociale woning: 12 jaar in Boortmeerbeek, 11 dagen in Bever

Door Lorin Parys op 5 februari 2015, over deze onderwerpen: Wonen

‘De wachttijden voor een sociale woning in Vlaanderen lopen erg uiteen,’ zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA). ‘De gemiddelde wachttijd voor de toegewezen dossiers was in 2013 bijna drie jaar of 1080 dagen.  Maar we zien grote uitschieters in beide richtingen, zo wacht iemand in Boortmeerbeek  gemiddeld maar liefst 4612 dagen of meer dan 12 jaar op een sociale woning. In Bever vindt u binnen 11 dagen een woning. De cijfers tonen aan hoe belangrijk een goede doorstroming is zodat wachtlijsten korter kunnen.’ Een en ander blijkt uit cijfers die Parys opvroeg bij Vlaams Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA).

De top vijf van gemeenten waar u het langst moest wachten op een sociale woning in de periode 2011-2013 bestaat verder uit Opglabbeek (3626 dagen), Boutersem (3483 dagen), Knokke-Heist (2841 dagen) en Wemmel (2542 dagen). In de Vlaams-Brabantse gemeente Bever dient u daarentegen gemiddeld slechts 11 dagen te wachten op een sociale woning. “Verder scoren ook het Oost-Vlaamse Sint-Laureins (67 dagen), het Limburgse Voeren (142 dagen) en het Vlaams-Brabantse Hoegaarden (182 dagen) betrekkelijk  goed”, aldus Lorin Parys.

Provincie Antwerpen scoort het best

Als we de gemiddelden per provincie bekijken, dan zien we dat Antwerpen het best scoort. Daar wacht men gemiddeld 998 dagen op een sociale woning. De langste wachttijd vinden we dan weer in Limburg met 1281 dagen.

Doorstroming essentieel

‘De cijfers tonen aan dat er nood is om af te stappen van levenslange contracten zodat wachtlijsten korter kunnen voor mensen met een acute woningnood. Daarnaast wijzen de cijfers op de noodzaak om het woonpatrimonium zelf uit te breiden, door de private huurmarkt via sociale verhuurkantoren te mobiliseren en nieuwe woningen te bouwen. Twee uitdagingen die minister Homans aanpakt. Zo zullen er volgens de huidige prognose in 2015 2839 nieuwe sociale woningen opgeleverd, twee jaar geleden waren dat er maar 1573,’ zegt Parys. ‘Het is met een volledig arsenaal aan maatregelen uit de beleidsnota van de minister van wonen dat de wachtlijsten overal korter kunnen worden en de wachttijden beperkt.’

Luister hier naar de uitleg van Lorin op Q-music!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is