Wachttijd drie jaar voorlopig rijbewijs: N-VA stelt pragmatische oplossing voor

Door Lorin Parys op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Wachttijd drie jaar voorlopig rijbewijs: N-VA stelt pragmatische oplossing voor

Een voorlopig rijbewijs vervalt na maximaal drie jaar. Wie dan nog geen praktijkexamen heeft afgelegd, krijgt vandaag een extra wachttijd van drie jaar opgelegd. “Die regel is even absurd als onbekend”, zegt Lorin Parys, die dit probleem vorig jaar al aankaartte in het Vlaams Parlement. Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts schafte die wachttijd intussen af, maar zijn federale tegenhanger François Bellot (MR) blokkeerde de uitvoering van die maatregel wegens een bevoegdheidsdiscussie. Daarom stelt Weyts nu voor om die maatregel ook op het federale niveau toe te passen, bij wijze van pragmatische oplossing.

“De wachttijd werd oorspronkelijk ingevoerd om jongeren aan te sporen om tijdig hun rijexamen af te leggen”, verklaart Parys. “Een nobel doel, dat helaas volledig wordt gemist. Heel wat jongeren behalen een voorlopig rijbewijs als scholier, trekken vervolgens nietsvermoedend naar de hogeschool en krijgen dan na drie jaar tot hun verbazing een wachttijd opgelegd. Net op het moment dat ze hun professionele leven aanvatten en een auto nodig hebben om te gaan werken. Het was dus de hoogste tijd dat we die pestmaatregel afschaften. Wie zijn voorlopige rijbewijs laat vervallen, kan nu na het volgen van zes uur rijschool meteen een nieuw voorlopig rijbewijs aanvragen. Zo krijgen kandidaat-bestuurders meteen de kans om hun rijvaardigheid verder bij te schaven.”

Weyts deblokkeert

Minister Bellot, die deze beslissing van de Vlaamse Regering aanvecht bij de Raad van State, maakt de afschaffing van de wachttijd op het terrein echter onmogelijk door de lokale besturen de toegang tot een bepaalde databank te ontzeggen. “Voor wie wacht op een oplossing, maakt het niet uit of de kat zwart of wit is, als ze maar muizen vangt. Het voorstel van minister Weyts zorgt er nu voor dat wanneer iedereen akkoord is, er snel een oplossing kan komen die de wachttijd afschaft”, besluit Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is