Voor de zomer ook FAST-dekking in Vlaams-Brabant: “Stap vooruit in het snel oplossen van files”

Door Lorin Parys op 24 april 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Vlaams-Brabant

“Nog voor de zomer zal Vlaams-Brabant eindelijk een eigen F.A.S.T. team hebben,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA). “Nu zijn we de enige provincie zonder een F.A.S.T. team, dat is al te gek omdat wij juist de meeste files hebben.” Daar komt nu verandering in leert het antwoord van mobiliteitsminister Weyts op een schriftelijk vraag van Parys. F.A.S.T. staat voor Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst. “Concreet betekent dit dat de politie een takelwagen oproept als ze van oordeel is dat een defect voertuig op autosnelwegen de veiligheid en de vlotheid van het andere verkeer in gedrang brengt. En dat systeem werkt in de andere provincies al prima.”

Snel en efficiënt

De F.A.S.T.-methode blijkt inderdaad efficiënt te zijn. “Dat zien we uit de cijfers die ik heb opgevraagd. In totaal kwamen er in de periode vorig jaar dat FAST actief was in de verschillende andere provincies meer dan 10.000 oproepen binnen. Uit een analyse blijkt dat 90% van de oproepen binnen de 20 minuten wordt afgehandeld. Die snelheid en efficiëntie zijn van belang om files bij ongevallen binnen de perken te houden”, legt Parys uit. “Een vierde van de oproepen gebeurt tijdens de spits. Er zijn geen noemenswaardige verschillen in de duur van de interventie tussen spits- en daluren. Dat is uiteraard een belangrijk gegeven want net in de spits is de hinder in de nasleep van incidenten vaak vele malen groter.”

Regionale verschillen

Er zijn enkele opvallende regionale verschillen in de responstijd per regio. Deze zijn vooral te wijten aan de manier waarop de gegevens worden verzameld. In Oost-Vlaanderen registreert de politie het tijdstip waarop zij de effectieve oproep aan de F.A.S.T. takeldienst doet en het tijdstip waarop de politie ter plaatste meldt dat de takelwagen is aangekomen. Dit laatste kan enkele minuten later zijn dan de reële tijd. In de provincie Antwerpen wordt voor de meerderheid van de oproepen met Track & Trace systemen gewerkt wat een betrouwbaarder en realistischer resultaat geeft. “Ik zal er bij de minister op aandringen dat we in Vlaams-Brabant ook werken met het Track & Trace systeem zodat we accurate gegevens hebben om de responstijd van FAST hier te kunnen opvolgen,” besluit Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is