Vlamingen moeten vrij kunnen kiezen waar zij rijexamen afleggen

Door Lorin Parys, Ben Weyts op 19 april 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verandering

N-VA-volksvertegenwoordiger Lorin Parys heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gevraagd om duidelijkheid te scheppen over het rijexamen. Na de zesde staatshervorming is dat een bevoegdheid van de Gewesten geworden. “De Vlaamse overheid bepaalt de kwaliteit van het rijexamen, maar de locatie moet iedereen zelf kunnen kiezen”, luidt het antwoord van de minister.

Vandaag kan je als kandidaat-chauffeur niet kiezen waar je het examen voor een rijbewijs B aflegt. Dat moet gebeuren in het examencentrum dat gekoppeld is aan je hoofdverblijfplaats of rijschool.

Pure Kafka

De organisatie van de rijscholen is na de zesde staatshervorming echter een bevoegdheid van de Gewesten geworden. De bijzondere wet die de overheveling van die bevoegdheid regelt, stelt bovendien dat iedereen het recht heeft vrij te kiezen voor een examencentrum in een ander Gewest. “Als Vlaming kan je vandaag dus een vrije keuze maken in een ander Gewest, maar niet in je eigen Gewest: pure Kafka!”, vindt Parys. Hij wijst ook naar de bijzondere situatie in de Vlaamse Rand. “De oude wetgeving dwingt inwoners van sommige gemeenten rond Brussel nog steeds om het rijexamen af te leggen in Brussel, wat vaak tot taalproblemen leidt.”

Om elke twijfel uit te sluiten, gaat minister Weyts de regelgeving nu wijzigen, zodat iedere Vlaming echt vrij kan kiezen waar hij of zij het rijexamen aflegt. “Wat telt is de vaardigheden die je als kandidaat-chauffeur kan demonstreren. Waar je het examen aflegt, moeten mensen zelf kunnen kiezen”, besluit Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is