"Vlaanderen bepleit bij NMBS bouw treinstation in Haasrode"

Door Lorin Parys op 12 juni 2017, over deze onderwerpen: Leuven, Mobiliteit, Vlaams-Brabant

Vlaanderen heeft bij de NMBS de komst van een nieuwe treinstopplaats op de industriezone van Haasrode bij Leuven bepleit. Dat stelt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts in antwoord op een schriftelijke vraag van Lorin Parys (N-VA). De aanleg van het station op de spoorlijn Leuven-Tienen wordt al sinds jaar en dag door tal van instanties in het Leuvense bepleit.

De nieuwe treinhalte was onder meer onderdeel van een actieplan dat het stadsbestuur, VOKA, De Lijn, hogeschool UCLL en AWV en andere organisaties vorig jaar hadden opgesteld om de bedrijvenzone van Haasrode beter bereikbaar te maken. Op deze bedrijvenzone werken zo'n 10.000 werknemers. Daardoor wordt deze zone in de spitsuren geconfronteerd met lange files.

De komst van de hogeschool UCLL verergerde deze situatie nog. Daardoor pendelen er dagelijks ook nog eens zo'n 3.500 studenten naar deze zone. Een bevraging door VOKA wees eind 2016 uit dat 27 procent van de werknemers in deze bedrijvenzone met de trein naar het werk zouden komen indien er een stopplaats zou aangelegd worden.

De NMBS liet in het verleden al een studie uitvoeren om het potentieel van dit treinstation te onderzoeken. Het resultaat was negatief. Recent startte de spoorwegmaatschappij een nieuwe studie waarin het potentieel recruteringsgebied werd vergroot. De resultaten zouden tegen het einde van het jaar bekend zijn. Op de vraag van Parys of Vlaanderen al weet in welke Vlaamse projecten de NMBS extra gaat investeren, antwoordde minister Weyts negatief. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is