Vlaamse Regering investeert ruim zeven miljoen euro in versterking handelskernen

Door Lorin Parys op 18 december 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Lokale overheid
Vlaamse Regering investeert ruim zeven miljoen euro in versterking handelskernen

Deze Vlaamse Regering heeft een totaal budget van 13 miljoen euro voorzien voor het versterken van de handelskernen. “De administratie had wel nog maar de helft van dat bedrag toegewezen”, zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys. Daarom polste hij bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters naar de rest van de voorziene middelen. “Die zijn intussen ook toegewezen: de regering maakt nog eens 7,25 miljoen euro vrij voor handelskernversterking.”

“Het gaat daarbij om drie grote luiken en heel wat projecten”, legt Parys uit. “Het eerste luik omvat 1,75 miljoen euro voor 24 steden, gemeenten en handelaarsverenigingen, die elk tot 200.000 euro krijgen om hun handelskernen te versterken. Dat bedrag komt bovenop een financiering van 3,5 miljoen euro door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.” Daarmee kunnen gemeenten bijvoorbeeld centrummanagers aanwerven, een pop-upstrategie uitwerken, een zogenoemd incubatordorp starten (waar verschillende leegstaande panden op korte afstand van elkaar worden ingevuld door - startende - innovatieve handelaars), of een wedstrijd organiseren waarbij een handelspand te winnen valt. Verder lanceren de lokale besturen promotiecampagnes en cadeaucheques, werken ze detailhandelsvisies uit en financieren ze de heraanleg van publieke ruimtes.

Drietrapsraket

Het tweede luik van deze Vlaamse drietrapsraket voor handelskernversterking bestaat uit 3,2 miljoen euro om handelspanden te laten renoveren. Gemeenten kunnen daarvoor projecten indienen en de Vlaamse overheid financiert het project mee, indien het wordt goedgekeurd. Het derde en laatste luik bestaat uit 2,3 miljoen euro om zelf handelspanden aan te kopen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is