Vlaams Parlement hoort erkende erediensten over homoseksualiteit en godsdienst

Door Lorin Parys op 28 september 2016

De Commissie voor Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement organiseert nu donderdag een informele hoorzitting met de erkende erediensten over homoseksualiteit en godsdienst. "Om het in alle sereniteit te laten verlopen, heeft de Commissie beslist de vergadering een informeel karakter te geven. De vergadering vindt dan ook plaats achter gesloten deuren", luidt het in een mededeling.

Aanleiding voor de ontmoeting was de uitzending van De afspraak in juni op Canvas. Presentator Bart Schols vroeg toen rabbijn Aaron Malinski en imam Brahim Laytouss hoe ze zouden reageren als hun zoon homo zou zijn. Rabbijn Malinski ontweek de vraag door meteen te verwijzen naar de joodse opvoeding, waarin jongeren zo veel mogelijk weg van verleidingen worden gehouden. Imam Laytouss gaf pas na lang aandringen toe dat hij het wel zou accepteren. Seksuele diversiteit is een uitdaging binnen de moslimgemeenschap, merkte hij ook op.

Alle erkende erediensten werden uitgenodigd om deel te nemen aan de hoorzitting. Met uitzondering van de Anglicaanse eredienst, die een schriftelijk standpunt ter beschikking heeft gesteld, zullen alle vertegenwoordigers aanwezig zijn.

"Ik ben blij dat alle religies zijn ingegaan op onze uitnodiging voor een goed gesprek en dat alle politieke fracties deelnemen. We zullen het hebben over het spanningsveld tussen de religieuze visie op homoseksualiteit en de grondwaarden van gelijkwaardigheid waarop onze samenleving is gebouwd. We hebben ook gekozen om filosoof Pieter Adriaens (KU Leuven), auteur van het boek 'Born this Way' uit te nodigen voor een wetenschappelijk perspectief", zegt commissievoorzitter Lorin Parys (N-VA).

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is