"Verder kijken dan enkel middelen en plaatsen"

Door Lorin Parys op 6 juni 2016, over deze onderwerpen: Pleegzorg, Welzijn

Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) betreurt dat het debat over het jaarrapport jeugdhulp zich verengt tot de discussie over wachtlijsten en de middelen. "Natuurlijk moet elke jongere de hulp krijgen die hij nodig heeft, maar we mogen ons niet blindstaren op de middelen en de plaatsen. We moeten durven dieper graven en ons afvragen hoe het komt dat al die kinderen en jongeren in de jeugdhulp belanden", aldus Parys aan Belga.

Uit het jaarverslag jeugdhulp, dat maandag is voorgesteld, blijkt onder meer dat er eind vorig jaar nog 7.347 jongeren op een wachtlijst stonden voor gespecialiseerde hulp. Voor oppositiepartijen Groen en sp.a kunnen die cijfers niet door de beugel.

Vlaams parlementslid Lorin Parys erkent dat de noden hoog zijn en dat elke jongere de hulp moet krijgen die hij nodig heeft. Maar tegelijk moet het debat over meer gaan dan enkel de plaatsen en middelen. "Die budgetten zijn trouwens verhoogd door deze regering", aldus Parys.

"Maar als je ziet dat het aantal jongeren in de jeugdhulp sinds 2000 meer dan verdubbeld is, moet je toch de vraag durven stellen hoe dat komt? Dan moet je voorbij de rauwe cijfers kijken en durven graven naar de dieperliggende oorzaken. Kunnen we bijvoorbeeld als maatschappij nog wel om met verschil? Wat is de verklaring achter de regionale verschillen in hulpvragen? Hoe zit het met het netwerk van kinderen en jongeren? Springen we nog voldoende in of zetten we misschien te snel de stap naar de geïnstitutionaliseerde hulp? Dat is het debat dat ik graag zou voeren", aldus Parys. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is