Twaalfjarigen nog maar één keer voor jeugdrechter met oog op plaatsing in pleeggezin

Door Lorin Parys op 16 juli 2020, over deze onderwerpen: Minderjarigen, Justitie
Jongere

“Twee keer voor de jeugdrechter moeten verschijnen op minder dan één jaar tijd, kan erg stressvol zijn voor jongeren.” Op initiatief van Lorin Parys keurde het Vlaams Parlement een decreetswijziging goed waardoor twaalfjarigen die moeten gehoord worden door de jeugdrechter met het oog op plaatsing bij een pleeggezin, geen tweede keer moeten gehoord worden zodra ze dertien zijn. “Zo verminderen we het aantal verschijningen voor de jeugdrechter.”

Twee keer voor jeugdrechter op minder dan één jaar tijd

De bestaande regelgeving rond de plaatsing van twaalf- en dertienjarigen leidt volgens Vlaams Parlementslid Parys tot verwarring en onbedoelde gevolgen. “Als we momenteel de letter van de wet volgen, dan ontstaan er situaties waarin jongeren die twaalf jaar en een paar maanden zijn, moeten worden gehoord door de jeugdrechter vooraleer ze mogen worden geplaatst en dit dan maar voor enkele maanden, namelijk tot hun 13 jaar.”

Hoorrecht van 13 naar 12 jaar

Zodra de jongeren 13 zijn, moeten ze opnieuw worden gehoord. “Kortom, jongeren tussen 12 en 13 jaar uit een verontrustende opvoedingssituatie waar een uithuisplaatsing nodig is, moeten op minder dan één jaar tijd twee keer voor de jeugdrechter verschijnen. Dat kan voor de betrokken jongeren erg stressvol zijn. Het is om die reden dat de leeftijd van 13 jaar naar 12 jaar wordt gebracht in artikel 48 van het decreet Integrale Jeugdhulp. Zo verminderen we het aantal verschijningen voor de jeugdrechter en is de leeftijd van het hoorrecht meer conform het decreet Integrale Jeugdhulp”, besluit Lorin Parys.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is