Tolhuis heeft nooddak, maar geen deur

Door Lorin Parys op 13 november 2016, over deze onderwerpen: Leuven

Het zuidelijke tolhuis aan de Brusselsepoort kreeg in september een nooddak. Dat was nodig, want het pand stond op instorten. Toch zijn er nog steeds problemen, zo blijkt uit een proces-verbaal dat eind oktober werd opgemaakt. "Vensters en raamopeningen ontbreken en de voordeur is verwijderd. Dat maakt het gebouw kwetsbaar voor vandalisme en indringende duiven", staat er letterlijk in te lezen.

Het zuidelijke tolhuis is al jaren een zorgenkind van de stad Leuven. Het verkeert in een ermbarmelijke staat en om de definitieve instorting te voorkomen, investeerde het stadsbestuur in een nooddak. Dat dak kwam er uiteindelijk in september, maar daarmee zijn de problemen nog niet van de baan. Van een volledige renovatie is er nog steeds geen sprake, omdat de stad wacht op financiële middelen van de hogere overheid. Bovendien blijkt dat de plaatsing van het nooddak onvoldoende is voor de Inspectie Onroerend Erfgoed. Die organisatie werkt nauw samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en maakte eerder al een proces-verbaal op over de erbarmelijke toestand van het pand. In een opvolging van dat pv blijkt dat er nog één en ander niet in orde is na de plaatsing van het nooddak.

"Sommige vensters en raamopeningen ontbreken en ook de voordeur is verwijderd. Dat maakt het gebouw kwetsbaar voor vandalisme en ook duiven kunnen er ongestoord binnen en buiten vliegen en schade aanrichten", staat in het proces-verbaal dat op 27 oktober werd overgemaakt aan de Procureur des Konings. In het pv staat ook vermeld dat er contact werd opgenomen met het Agentschap Onroerend Erfgoed om de problematiek aan te kaarten bij de stad Leuvenzodat het stadsbestuur de openingen kan afsluiten. Met andere woorden: het zuidelijke tolhuis heeft sinds kort een nooddak, maar geen voordeur meer.

Waardevol

Oppositiepartij N-VA kan er naar eigen zeggen niet bij dat zo'n waardevol gebouw totaal verwaarloosd wordt. "Het is natuurlijk niet de bedoeling om letterlijk 'open deur' te houden in ons erfgoed", zegt Lorin Parys. "Ramen en een voordeur lijken me toch het minimum om een beetje zorgzaam om te springen met een waardevol gebouw, zeker voor een stad die er prat op gaat 'eeuwenoud' te zijn. Het is jammer dat de toestand zo erg is dat de stad nu zelfs pv's krijgt en dat de Procureur des Konings moet beslissen over vervolging. Na de processie van Echternach met het plaatsen van het dak hopen we dat dit het stadsbestuur ertoe aanzet om niet alleen ramen en deuren te voorzien maar eindelijk ook een definitieve invulling voor het gebouw vast te leggen."

Erfpacht

Wat dat betreft liet schepen Dirk Vansina (CD&V) onlangs weten dat er goed nieuws is. "Het Huis van de Mens zit nu al in het noordelijke tolhuis en wil ook het zuidelijke tolhuis in erfpacht nemen", zegt schepen Vansina. "Eenmaal de overeenkomst rond is, kan de renovatie worden gepland. De stad Leuven en het Huis van de Mens zullen de kosten delen." Verder belooft hij dat hij ervoor zal zorgen dat alle openingen tegen volgende week dicht gemaakt zijn.

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is