Toch excuses van Kerk voor gedwongen adopties

Door Lorin Parys op 4 december 2014, over deze onderwerpen: Adoptie, Gewongen adopties, Welzijn
Tommy Scholtes, woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie

De Kerk gaat dan toch excuses aanbieden voor gedwongen adopties. Dat zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie. Het voornemen om excuses aan te bieden komt er daags nadat er ophef was ontstaan toen de kwestie werd besproken in het Vlaams Parlement.

De ophef ontstond nadat monseigneur Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Belgische Bisschoppenconferentie, had verklaard dat de Kerk vrouwen niet verplicht heeft om hun kind af te staan voor adoptie. Cosijns deed die uitspraak in een hoorzitting waarin onderzocht wordt of vrouwen in de jaren 50 tot 80 hun pasgeboren kind moesten afstaan voor adoptie. Alleen al in een tehuis in Lommel zouden 700 vrouwen onder druk gezet zijn.

Volgens Cosijns zaten de vrouwen niet altijd “tegen hun wil” in de betrokken tehuizen en hadden ze altijd een keuze. Maar nu zijn er toch excuses in de maak, zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie.

“De Kerk heeft er altijd over nagedacht om excuses aan te bieden, maar wij wilden eerst dat de hoorzitting plaats zou vinden”. Volgens Scholtes wacht de Kerk om excuses aan te bieden tot iedereen de mogelijkheid heeft gekregen om te spreken tijdens de hoorzittingen in het Vlaams Parlement. “Voor de fouten die nu naar boven komen en waar het aandeel van de Kerk duidelijk is, zullen wij onze excuses aanbieden. Dat is normaal.”

Bron: De Redactie

Lorin schreef weken geleden reeds een column over de excuses van de kerk en het uitblijven ervan. Deze kan u hier herlezen. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is