Theoretisch rijexamen niet langer in 28 talen

Door Lorin Parys op 25 april 2016, over deze onderwerpen: Inburgering, Mobiliteit, Verandering
Theoretisch rijexamen niet langer in 28 talen

Vlaams Parlementslid Lorin Parys wil komaf maken met de 28 talen waarin het theoretische rijexamen wordt aangeboden. Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts bekijkt alvast hoe we het aantal tolken drastisch kunnen beperken. “Een logische keuze”, vindt Parys. “Integratie betekent ook dat je onze verkeersregels in het Nederlands begrijpt.”

In Vlaanderen kunnen kandidaat-chauffeurs ook kiezen om het examen in een andere taal dan het Nederlands af te leggen, met behulp van een beëdigde tolk. In 2013 deden meer dan 5000 mensen dat. Dat is een toename met 20 procent in vergelijking met 2010. Het afleggen van het examen in een vreemde taal lijkt nochtans niet te helpen om te slagen op het examen. Slechts 30 procent van wie dat doet, slaagt ook: beduidend lager dan het algemeen gemiddelde. Voor de acht betrokken examencentra betekenen examens in een andere taal bovendien een grote organisatorische kost.

Het is in Vlaanderen ook mogelijk om een beëdigde tolk voor gebarentaal te gebruiken. Die mogelijkheid wil de minister wel behouden. “Voor wie hier tijdelijk werkt, kan dan weer een uitzondering in het Engels worden voorzien”, besluit Lorin Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is