Subsidiepot Muyters voor steden nog bomvol

Door Lorin Parys op 25 mei 2016, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen

Meer dan drie jaar geleden maakte de Vlaamse regering 1,3 miljoen euro vrij voor de versterking van de handelskernen. 1,2 miljoen euro daarvan werd nog niet gebruikt.

Uitbaters van handelszaken die hun gebouw aantrekkelijker willen maken, kunnen een beroep doen op een subsidie van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering stelde eind 2012 zo'n 1,3 miljoen euro ter beschikking. De gemeenten dragen vervolgens evenveel bij als Vlaanderen. 30 procent van de renovatiekosten komt in aanmerking voor subsidies.

Die pot is nog grotendeels vol, blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA). Slechts 780.000 euro van de 1,3 miljoen euro is gebruikt.

'Nochtans kan dat geld een extra aanmoediging zijn voor handelaars en eigenaars om te investeren in de aantrekkelijkheid van hun zaak', zegt Parys. 'Met de opkomst van de e-commerce moeten we alle beschikbare middelen inzetten om de handelskernen in Vlaanderen te versterken.'

Muyters ging in op de suggestie van zijn partijgenoot om de subsidies uit te breiden naar uitbaters van horecazaken en de eigenaars van de gebouwen. Tot nu toe konden enkel de uitbaters van de handelszaken beroep doen op de subsidies en de eigenaars van de winkel niet.

'Aangezien de benutting van de subsidies niet vlot verloopt, is een uitbreiding van de oproep naar de eigenaars van de handelspanden een goed voorstel', zegt Muyters. 'Ook een uitbreiding naar horecazaken zal de benutting van de middelen stimuleren.'

Volgens Muyters probeerden verschillende gemeenten kosten voor de renovatie van horecazaken in te brengen.

Bron: De Tijd - Barbara Moens

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is