Statement tegen homo- en transfobie

Door Lorin Parys op 17 mei 2021, over deze onderwerpen: LGBT

Goedemiddag,

Mijn naam is Lorin en ik ben homo. Daar heb ik niet voor gekozen. Maar ik ben er wel blij mee en zou het niet anders willen.

Eerlijk? Dat is niet altijd zo geweest. Als er op mijn 18de een heteropil had bestaan, dan had ik die genomen. Vandaag ben ik 18 jaar samen met Bart en papa van 3 schatten van kinderen.

De Lorin die ik was op de middelbare school had dit nooit geloofd. Dat een jongen met gevoelens voor een andere jongen op het dak van het parlement zou kunnen staan met een bisschop, een imam, een metropoliet, een dominee, een kannunik en een kapelaan. Om samen met hen en met collega volksvertegenwoordigers uit meerderheid en oppositie een vuist te maken tegen discriminatie. Want waarom staan we hier?

Omdat gelijkheid meer is dan de wetten die we in dit huis maken. De wetten, die hebben we. De harten en de hoofden nog lang niet allemaal. Eén op twee LGBTQI+ krijgt te maken met intimidatie. Bijna 1 op 5 met fysiek geweld. En één op 5 jonge jongens is tegen gelijke rechten voor holebi’s. In 2021. En in het buitenland is het niet beter.

Dat blijkt ook uit grote berichten in de pers wanneer hier iemand wordt aangevallen omdat hij homo is. Wanneer 2 weken geleden Normund Kindzulis in Letland in brand wordt gestoken omdat hij holebi is. Of wanneer meer dan 1/3 van Polen zich een ‘LGBT-vrije zone’ verklaart.   

Maar ongelijkheid nestelt zich ook in de kleine dingen waar je nooit wat over leest. En daarom doe ik hier een bekentenis: ik ben 45 en heb mijn man nog nooit een hand gegeven op straat zonder dat ik daar eerst over had nagedacht: is het veilig, wie komt daar aan en wanneer los ik zijn hand? En daar heb ik genoeg van. Ik ben daar niet alleen mee, in 2021 durven twee op de drie holebi’s hier niet hand in hand op straat lopen.

Vandaag hebben we - als parlementsleden en als LGBTQI+ - nieuwe vrienden. En niet de minste. En elk van hen heeft de moed, ook al ligt dat soms erg gevoelig binnen de eigen geloofsgemeenschap, om hierover uit de kast te komen. Twee maanden geleden zijn we begonnen met contacten te leggen en mekaar informeel te spreken. Samen met mijn collega’s van CD&V, Open Vld, Vooruit en Groen hebben we in de luwte gediscussieerd met vertegenwoordigers van de Rooms-katholieke, anglicaanse, protestants-evangelische eredienst, joodse, islamitische, boeddhistische, orthodoxe en vrijzinnige levensbeschouwingen. Erg open en interessante gesprekken. En hebben we gewerkt aan een verklaring.

  • Vandaag is een dag waarop we bruggen slaan en samen luid en duidelijk de boodschap de wereld insturen dat iedere mens gelijkwaardig is aan de andere. Punt.
  • Dat discriminatie, geweld en intimidatie op basis van iemand zijn seksuele oriëntatie of genderidentiteit simpelweg niet kan. En al zeker niet uit naam van religie.
  • Dat iedereen het recht heeft op een vrije partnerkeuze.
  • Dat de rechten in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens voor iedereen gelden.

En ik ben heel blij met het engagement van de levensbeschouwingen om het thema van seksuele oriëntatie en genderidentiteit onder de aandacht te willen brengen, met respect voor de eigenheid van iedere religie. Voor het eerst zeggen alle levensbeschouwingen zonder omwegen, te willen fungeren als een veilige haven voor zoekende mensen van de LGBTQI+ gemeenschap.

Dit, wat we hier allemaal samen doen, is dus voor alle kinderen die gepest worden om wie ze zijn. Die niet zeker zijn dat er een fijner leven komt tijdens of na het middelbaar. Ja, het wordt beter. En neen,  je bent niet alleen.

Dit is voor iedereen van welke geloofsovertuiging dan ook, die twijfelt of je een goede gelovige én homo kan zijn.

Dit is voor iedereen die iemand anders hand wil vasthouden als een simpele daad van affectie, niet als een daad van verzet.

We zullen niet rusten tot iedereen overtuigd is dat onze families net zo doordeweeks en vervelend zijn als die van u. Tot van wie je houdt even banaal is als de kleur van je haar. En als u allemaal belooft van uw kinderen te houden - ook al zijn ze gay -  beloven Bart en ik van die van ons houden, ook al blijken ze hetero.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is