Stadsbestuur schrapt 30 M euro investeringen in straten, stoepen & balsporthal

Door Lorin Parys op 26 april 2021, over deze onderwerpen: Leuven

Noodzakelijk investeringen uitgesteld, prestigeprojecten behouden

Vanavond en morgenavond wordt op de gemeenteraad van Leuven gedebatteerd over de aanpassing van de Leuvense meerjarenbegroting. Terwijl het stadsbestuur bij haar aantreden de hemel op aarde beloofde, schrapt ze nu in alle stilte heel wat aangekondigde projecten.  Lorin Parys, fractievoorzitter en Pieterjan Vangerven, gemeenteraadslid: “Het stadsbestuur snoeit in 30 miljoen euro investeringen uit haar begroting. Zo werd bijvoorbeeld net voor de verkiezingen de balsporthal in Heverlee met veel bombarie aangekondigd, maar verdwijnt die nu zonder persbericht. Zelfde verhaal voor de noodzakelijke heraanleg van heel wat stoepen en straten.  Maar een prestigeproject van 11 miljoen euro als ‘Leuven Bad’ behoudt het bestuur wel.  Onbegrijpelijk.”

Pieterjan Vangerven: “We hebben altijd gewaarschuwd voor dit soort aankondigingspolitiek met als enig resultaat het geruisloos afvoeren van projecten. Veel beloven en weinig geven dus. Het stadsbestuur ziet nu in waar we voor gewaarschuwd hadden: als het alle bekendgemaakte investeringen zou doorvoeren, zou de schuld onverantwoord hoog stijgen tot de hoogste per inwoner van alle Vlaamse centrumsteden. Al mogen we ook niet blind zijn voor het feit dat de stad in 2020, ondanks de verhoging van de onroerende voorheffing, nog steeds 37 miljoen euro meer uitgaf dan er binnenkwam en de schuld per inwoner – hoewel minder dan voorzien – blijft stijgen.”

Lorin Parys: “Het stadsbestuur maakt bij de aanpassing van de meerjarenbegroting enkele onbegrijpelijke keuzes: de broodnodige heraanleg van de Tervuursestraat, de Kapucijnenvoer en de Brabanconnestraat worden voor onbepaalde tijd uitgesteld, geen budget voor de in 2017 aangekondigde balsportenhal in Heverlee, geen renovatie meer van de hopeloos verouderde sporthal in de rijschoolstraat. Van het beloofde en veelgevraagde 50m-zwembad is niets meer vernomen en de renovatie van de Parkschool en SKLO zijn al geschrapt. Geen geld dus voor een stedelijk school voor kinderen met een beperking, maar wel een prestigeproject van 11 miljoen euro als ‘Leuven Bad’. Dat gaat er bij ons niet in. Wij hadden andere keuzes gemaakt en voorrang gegeven aan noodzakelijke investeringen boven prestige.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is