Stad Leuven springt slordig om met efgoed: Tolhuis staat op instorten

Door Lorin Parys op 8 augustus 2016, over deze onderwerpen: Leuven, Vlaams-Brabant
Het Leuvense Tolhuis

Het historische Leuvense Tolhuis aan de Brusselsepoort staat al een tijdje op instorten. “We begrijpen niet waarom de stad talmt met het redden van haar eigen historisch erfgoed. Zeker niet omdat de inspectie onroerend erfgoed meer dan een jaar geleden de stad een proces-verbaal presenteerde wegens verwaarlozing. Zonder nieuwe invulling zal er nooit een duurzame oplossing komen. Daarom pleiten we ervoor om in het Tolhuis jonge starters goedkoop de kans te geven hun idee uit te werken. Een concept dat al in verschillende steden bestaat", zo zeggen Lorin Parys en Zeger Debyser van N-VA Leuven.

Het tolhuis van Leuven kent een rijke geschiedenis. Het gebouw zelf stamt al uit 1825 en werd beschermd in 1989. Ondertussen staat het pand er al jaren verlaten bij en wordt het aan zijn lot overgelaten. “De imposante gevel maskeert het verval nog een beetje. Maar schijn bedriegt: de binnenkant is volledig vervallen, de eerste verdieping is volledig ingestort en het stinkt er naar rottigheid en schimmel. Bovendien herbergt het ook nog één van de laatst overgebleven ijskelders, maar die steekt naar verluidt vol met afval”, zegt Zeger Debyser, fractieleider van de N-VA in de Leuvense gemeenteraad.

Wat is het plan?

N-VA Leuven vraagt nu meer daadkracht aan de stad Leuven. “Na het Proces Verbaal voor verwaarlozing is er maar bitter weinig gebeurd. De stad had aan het agentschap Onroerend Erfgoed laten weten dat ze voor eind mei een nooddak zou plaatsen. In werkelijkheid zullen ze er pas eind augustus aan beginnen. Als de stad geen huurder vond, zouden ze het gebouw zelf gebruiken maar van een huurder is voorlopig geen sprake en de stad blijkt ook geen idee te hebben wat te doen met het gebouw,.” zegt Lorin Parys, Vlaams volksvertegenwoordiger. 

Nu blijkt uit een vraag die mijn collega Manuela Van Werde (N-VA) aan minister Bourgeois heeft gesteld dat de stad nog geen overleg heeft gevoerd over de opmaak van een beheerplan. "Bovendien wacht het schepencollege met het aanstellen van een architect en de opmaak van het restauratiedossier tot de bestemming gekend is. De stad loopt dus achter haar eigen staart aan", aldus Vlaams Volksvertegenwoordiger Manuela Van Werde.

"Daarom willen we de gordiaanse knoop ontwarren en voor een bestemming zorgen. Leuven heeft een heleboel starters met frisse ideeën die vaak niet de centen hebben om in hun opstartfase ruimte te huren in Leuven. Met plek voor een bedrijvenincubator kan de stad zo twee vliegen in één klap slaan: plaats voor jonge starters en eindelijk een begin van een plan voor een historisch monument", besluit Debyser.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is