Slechts 1 op 3 enkelbanden wordt ook echt gebruikt

Door Lorin Parys op 3 januari 2017, over deze onderwerpen: Welzijn

Amper één op de drie van de beschikbare elektronische enkelbanden wordt vandaag ook daadwerkelijk gebruikt. "Intussen staan er wel 1.399 veroordeelden op de wachtlijst om hun straf thuis uit te zitten", hekelt parlementslid Lorin Parys (N-VA).

De bevoegde diensten hebben vandaag 4.456 enkelbanden tot hun beschikking om veroordeelden hun straf thuis te laten uitzitten. Alleen worden er nu 'slechts' 1.494 enkelbanden opgevolgd. Dat is 34 procent van de totale capaciteit. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-parlementslid Lorin Parysopvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). "En dat terwijl er in heel België 1.399 veroordeelden op een enkelband wachten", zegt Parys. Een enkelband kost de gemeenschap met 38 euro per dag minder dan een dag gevangenis: 137 euro.

"Die lijst met 1.399 namen is niet écht een wachtlijst", zegt Liesbeth Wyseur van Justitiehuizen. "Die veroordeelden zullen tussen de komende twee weken en zes maanden allemaal hun enkelband krijgen. Hun data voor aansluiting liggen al vast", zegt Liesbeth Wyseur. Ze noemt het immense verschil tussen de totale stock van enkelbanden en het aantal veroordeelden dat een enkelband draagt, "niet abnormaal". "Die buffer is nodig omdat het materiaal geregeld op onderhoud moet, verloren kan gaan of beschadigd kan geraken." Dat bevestigen de cijfers van 2016: toen gingen er 111 enkelbanden stuk en moesten 1.170 anderen voor onderhoud of reparatie naar de hersteldienst. De overige 1.681 dienen als vervangtoestel.

Intussen wacht de Vlaamse regering op een nieuwe lading die al begin 2015 moest worden geleverd. "In de loop van 2017 worden deze geleverd", zegt Wyseur. Volgens Parys dringt de tijd: "Want het is voor de veroordeelde, voor de slachtoffers en voor het vertrouwen van de burgers in ons systeem belangrijk dat een straf wordt uitgevoerd." 

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is