Rusthuis of Getto?

Door Lorin Parys op 28 oktober 2014, over deze onderwerpen: Blog, Welzijn

Dat we ons graag opsluiten in ons eigen groot gelijk is allesbehalve nieuw. Per slot van rekening gebruiken we sociale media, ons venster op de wereld, toch ook vooral als een tunnel die ons bestendigt in ons eigen pensée unique. Maar wel nieuw is dat we dat hokjesdenken sinds kort ook in echte muren vertalen. Met name in rusthuiskamers waar elke senior er zeker van kan zijn dat hij zijn laatste adem uitblaast tussen gelijkgestemde buren. Rustoorden zijn zo de ‘new frontier' van de maakbare samenleving en de inzet van onze laatste cultuuroorlogen. De acute nood aan nieuwe ouderenvoorzieningen, een groeiende groep senioren die een oplossing op maat wilt én daarvoor kan betalen, vormen daar de ideale voedingsbodem voor.

Islamitische kamers

De Overbron is de naam van het Brusselse rustoord waar Bert Anciaux graag islamitische kamers wil bouwen. Niet dat het rustoord al weet of die er dan anders moeten uitzien, maar Anciaux denkt volgens krantenberichten aan halal voeding, een gebedsruimte en mogelijk afspraken over het feit dat je enkel door iemand van hetzelfde geslacht mag gewassen worden. "Niemand zal zich moeten aanpassen, er zal net extra aandacht zijn voor iedere cultuur en religie, op het vlak van maaltijden, animatie en verzorging," zegt de senator daarover. Maar wie past er zich aan als zo'n bejaarde op basis van religieuze overwegingen niet wil gewassen worden door een homo? 

Roze rustoorden en dorpen voor dementen

Al kan die verzorger waarschijnlijk wel terecht in Zweden. Want alsof de geschiedenis nooit ophoudt met zich te herhalen, hebben oudere babyboomers daar een rustoord exclusief voor holebi's uit de grond gestampt. Die roze droom koesterden ze in 2008 trouwens ook aan de Botermelkbaan in Schoten maar daar vonden ze niet genoeg roze euro's om rusthuis Koningshof te vullen, dus werd het een luxe-oord voor iedereen met geld. In Zweden zou het holebi rusthuis gepensioneerdepolitiemensen en brandweermannen op gelijkaardige ideeën hebben gebracht. En in de Hogewyck in Weesp bij Amsterdam hebben ze een heel dorp gebouwd voor dementerende bejaarden die er vrij kunnen rondwandelen in een ommuurde wijk. Een rusthuis voor homo's, een dorp voor dementen, een (deels) islamitisch woonzorgcentrum en straks rustoorden exclusief voor politiemensen: waar stopt de differentiatie en start de segregatie? 

Rusthuis of getto? 

De senior van vandaag is behoorlijk mondig en weet wat hij wilt. Maar hoe ver moeten we meegaan in een verhaal waar we enkel willen sterven tussen mensen die heel erg op onszelf lijken? Het woonzorgcentrum van de toekomst lijkt immers verdacht veel op het getto van gisteren. Ik krijg het niet verkocht aan al de oud-strijders voor gelijke rechten dat hun moedig gevecht is uitgemond in een gemakkelijkheidsoplossing: een eigen ouderenreservaat voor elke denkbare doelgroep. 

Failliet van de integratie

De integratie is pas echt failliet als ze onze gedeelde menselijkheid negeert. In De Morgen van afgelopen zomer liet de initiatiefnemer van het Zweeds holebirusthuis optekenen dat alle oudere holebi's "dezelfde zorgen hebben. We willen rustig ouder worden in een veilige omgeving. En we willen met mensen samenleven die ons begrijpen. Zo is het idee voor deze wooneenheid ontstaan." Maar als ‘samenleven met mensen die je begrijpen' enkel kan met mensen die hetzelfde zijn, wordt discriminatie een tweerichtingenstraat. Eenzaamheid, discriminatie en isolatie zijn de grootste bekommernissen van oudere Vlaamse holebi's vertelt onderzoek ons. Maar zouden enquêtes bij alle senioren niet net hetzelfde soort zorgen boekstaven? 

Ouderlingenreservaten met kolonies

Het is ironisch dat we onze bejaarden nu al wegstopten op eilanden zonder loopbrug naar de rest van onze samenleving maar dat ze het nu zelf nog erger maken. Door op hun eiland ook nog eens kolonies met een hoge muur op te trekken die iedereen met een afwijkende visie buitensluit. Ik zou er niet in willen sterven in zo'n eenstemmig getto. Laat mij maar wat ruzie maken met Guido die vals speelt bij bingo, me ergeren aan het hese keelgeluid van Amanda Lepore die Lola van de Kinks meekwijlt of aan het gesnurk van Ashad die indommelt na zijn thee.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is