Rond zomervakantie toewijzing nieuwe enkelbanden

Door Lorin Parys op 8 februari 2017, over deze onderwerpen: Welzijn

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hoopt dat de opdracht voor de levering van nieuwe elektronische enkelbanden rond de zomervakantie kan toegewezen worden. Dat heeft hij gezegd in antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Het probleem is niet nieuw. Het materiaal voor elektronisch toezicht raakt verouderd en is aan vervanging toe. Vorig jaar liep een aanbesteding voor nieuwe en modernere enkelbanden in het honderd. Heel de aanbesteding moest worden overgedaan. Dat is een delicate en complexe procedure, al was het maar omdat de drie gemeenschappen samen optreden in het dossier.

"Ik weet dat men nu materiaal gaat testen en dat men rond de zomervakantie toewijzingen zou kunnen doen. De administratie zweert mij om daar omzichtig mee om te gaan, omdat we volkomen objectiviteit moeten waarborgen en dat is niet zo evident", aldus Vandeurzen in antwoord op een vraag van Lorin Parys.

Parys polste bij de CD&V-minister ook naar de buffercapaciteit van de bestaande enkelbanden. Eind vorig jaar was namelijk gebleken dat er van de 4.456 beschikbare enkelbanden er maar 1.500 effectief in gebruik waren. Volgens actuelere cijfers is het aantal actieve enkelbanden intussen iets opgetrokken tot 1.809 op een totaal van 4.809.

Die buffer is volgens Vandeurzen nodig om over voldoende operationeel materiaal te beschikken en de continuïteit te garanderen. De buffer wordt volgens hem ook niet enkel gebruikt om beschadigde en verloren enkelbanden op te vangen. Soms zijn enkelbanden bijvoorbeeld niet meteen inzetbaar. "Een enkelband die wordt gedeactiveerd, kan niet in realtime worden hergebruikt. De enkelbanden die in de gevangenis worden afgeleverd, zijn ook enige tijd in roulatie, enzovoort."

Vandeurzen voegde er nog aan toe dat hij het personeelskader bij het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET) verder wil invullen. Zo zijn er momenteel 52 van de 60 arbeidsplaatsen ingevuld. Bedoeling is om "zo snel mogelijk tot 60 ingevulde plaatsen te komen". Ter herinnering: het personeel van het VCET legde in oktober 2015 het werk neer omwille van het personeelstekort, de stijgende werkdruk en het tekort aan werkingsmiddelen. Ook nadien trokken de vakbonden nog verschillende keren aan de alarmbel.

Bron: Belga

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is