Reactie van de N-VA Leuven op Rekening en Relanceplannen Stadsbestuur

Door Lorin Parys op 12 april 2021, over deze onderwerpen: Economie, Leuven, Coronacrisis

Lorin Parys, fractievoorzitter: “Het stadsbestuur heeft eerst de belastingen, het stedelijke gedeelte van de onroerende voorheffing, verhoogd met 5 M euro. En toch hebben ze vorig jaar alles samengeteld 37 M meer uitgegeven dan er binnen kwam. Om die belastingverhoging te rechtvaardigen beloofde het bestuur investeringen. Maar daarvan doen ze er 40 M minder dan beloofd. En waar ze dan wel investeren, investeren ze fout. Zo investeert stadsbestuur wel in asfaltlagen voor het WK en in een openluchtzwembad aan de Vaart, maar bespaart het 10 M op de Parkschool, een school voor bijzonder onderwijs, waar kinderen in containers uit 1993 les moeten volgen. En wat ben je als horecabaas met ‘mentale ondersteuning’ van het stadsbestuur, als datzelfde stadsbestuur je 10% extra OV op je horecapand doet betalen en koppig de promotaks blijft opleggen?”

In het persbericht van het stadsbestuur worden enkel de positieve resultaten eruit gelicht. Pieterjan Vangerven, gemeenteraadslid: “Het stadsbestuur spreekt van 22.2 M exploitatieresultaat. Maar zonder de belastingverhoging zou dat met 10% of bijna 2 miljoen euro gedaald zijn ten opzichte van vorig jaar. Ook de 11 M euro gecumuleerd resultaat verdient nuance. Dat cijfer is de som van het negatieve resultaat van het afgelopen jaar opgeteld bij de resultaten van de voorgaande jaren met daarin alle bedragen die het stadsbestuur leende. Door te focussen op de kersen, hoopt de meerderheid dat we vergeten dat de taart er niet zo smakelijk uitziet.”

Vangerven: “Er was in 2020 voor €122 miljoen aan investeringen gepland. Uiteindelijk is er maar voor 75 miljoen euro geïnvesteerd. We zien ook dat de verhoging van de opcentiemen van 880 naar 975 voor 5 M euro extra opbrengsten heeft gezorgd. Maar het meest opmerkelijke is wel dat de GAS boete-inkomsten door ANPR-camera’s was voorzien op 8 miljoen euro, maar dat er maar €2.1 miljoen euro van geïnd is.”

Parys: “De N-VA Leuven maakt andere keuzes. In onze plannen zetten we de tering naar de nering zodat we de belastingen niet moeten verhogen. We vinden het asociaal om Leuvenaars in het midden van een wooncrisis en pandemie makkelijk 80 tot 100 euro extra woonbelasting te laten betalen. En we zouden keuzes maken die rechtstreeks investeren in onze economie en in private jobs resulteren in plaats van extra tewerkstelling aan de stad.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is