Processie van Echternach in Vlaams-Brabant: 15 kinderdagverblijven Vlaamse Rand voldoen nog steeds niet aan taalvereisten

Door Lorin Parys op 24 december 2015, over deze onderwerpen: Vlaams-Brabant, Welzijn

Nog steeds 15 kinderdagverblijven uit de Vlaamse Rand rond Brussel voldoen niet aan de taalvereisten van de Vlaamse regering. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) heeft opgevraagd. “Nederlands spreken in kinderopvang in Vlaams-Brabant, je zou denken dat het vanzelfsprekend is maar niets is minder waar. Het lijkt wel op de processie van Echternach om de hardleerse organisatoren van kinderopvang bij de les te krijgen.  Als het gevraagde taalniveau niet tegen 2017 gehaald wordt, kunnen ze hun vergunning verliezen,” zegt Parys.

Al sinds 2009 taalvereiste

Het kinderopvangdecreet inzake kinderopvang  stipuleert dat de verantwoordelijke van een kinderdagverblijf en minstens één verzorgster het Nederlands machtig moeten zijn. Voor de verantwoordelijke bestaat deze taalvereiste overigens al sinds 2009. Enkele faciliteitengemeenten en kinderdagverblijven protesteerden eerder tegen deze maatregel en gingen zelfs naar het Grondwettelijk Hof. Ze vingen bot.

Aanmaning van de Vlaamse regering

Uit een onderzoek van Kind & Gezin in 2014 bleek dat 24 kinderdagverblijven uit de Vlaamse rand rond Brussel in 2014 niet voldeden aan de taalvereisten die de Vlaamse regering hen oplegt in het nieuwe kinderopvangdecreet. “In oktober 2014 werden de 24 kinderdagverblijven aangemaand omdat de verantwoordelijke niet voldeed aan het vereiste taalkennisniveau. De verantwoordelijke moet zich inschrijven voor een taalcursus.”, verduidelijkt Parys.

Nieuwe cijfers, vooruitgang is mager

Parys volgt het dossier op de voet en vroeg een update van het dossier aan de minister. “Uit de nieuwe cijfers blijkt dat er slechts 1 van de 24 opvanglocaties inmiddels in orde is met het voldoen aan het vereiste niveau. 8 opvanglocaties zijn ondertussen om andere redenen gestopt”, aldus Parys, die de progressie pover vindt.

“Maar er zijn ook opvanglocaties die wel goede wil tonen: 7 van de 24 locaties hebben een bewijs geleverd dat hun verantwoordelijke is ingeschreven in een taalcursus Nederlands. Aan de andere kant zijn er dan weer 8 opvanglocaties die niet reageren op de aanmaning van de minister. Zij lopen het risico om hun vergunning te verliezen”, gaat Parys verder. “Ik vind dat we nog heel coulant zijn. Het lijkt me evident dat de kennis van het Nederlands belangrijk is in kinderdagverblijven waar baby’s en peuters met verschillende thuistalen verblijven. En vooral dat Vlamingen hun kind in eigen streek en in eigen taal kunnen laten opvangen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is