Parlement gaat slachtoffers gedwongen adoptie horen

Door Lorin Parys op 18 oktober 2014, over deze onderwerpen: Adoptie, Gewongen adopties, Welzijn

Hasselt - Ook de politiek gaat zich nu ontfermen over de slachtoffers van gedwongen adoptie in tehuizen zoals het Lommelse Tamar. Zo gaat het Vlaams Parlement hoorzittingen organiseren om het systeem van gedwongen adopties in de jaren 70 en 80 bloot te leggen. Tijdens die zittingen zullen zowel de slachtoffers van adopties, de instanties die ze organiseerden als de Kerk gehoord worden. "Bedoeling is om uit te spitten hoe die gedwongen adopties destijds zijn kunnen gebeuren", zegt Vlaams parlementslidLorin Parys (N-VA).

- Koen SNOEKX

In de jaren zeventig en tachtig warenhonderden vrouwen het slachtoffer van gedwongen adoptie in Belgische tehuizen, voornamelijk geleid door kloosterzusters, zoals in het Lommelse Tamar. De vrouwenwerden zwanger binnengebracht in het tehuis en moesten, meestal vlak na de bevalling en onder dwang, hun kind afstaan voor adoptie. De kinderen werden nadien vaak voor grof geld doorverkocht aan adoptieouders. Heel wat vrouwen die destijds gedwongen werden tot adoptie zijn al jaren op zoek naar hun kind. Maar omdat het merendeel van de adoptiedossiers vernietigd is of tot vandaag wordt achtergehouden, slaagden de vrouwen er niet in om hun kind terug te vinden.

Getuigen

Vorige maand toonde de Kerk zich al bereid om moeders te helpen met hun zoektocht naar hun afgestane baby's. Zo deed de Kerk een oproep aan haar instellingen om de adoptiedossiersvan destijds over te maken aan Kind en Gezin. Naast de Kerk gaat nu ook de politiek zich ontfermen over de slachtoffers. Zo is er binnen de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement beslist om hoorzittingen te organiseren om het systeem van gedwongen adoptie in de jaren zeventig en tachtig bloot te leggen. Zowel meerderheid als oppositie binnen de Commissie is het erover eens dat de onderste steen over de wanpraktijken van gedwongen adoptie boven moet komen. Vraag is nu wie het parlement precies zal horen. De partijen binnen de Commissie Welzijn hebben nog tot volgende woensdag de tijd om een namenlijst in te dienen van mensen die het wil uitnodigen. Uit onze informatie blijkt dat de Commissie zowel de slachtoffers van gedwongen adopties, instanties die ze organiseerden als de Kerk wil horen. De hoorzittingen zullen wellicht eind november plaatsvinden. Hoeveel hoorzittingen er zullen komen, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van het aantal getuigen dat het parlement nuttig acht om te horen.

Blind

Bedoeling van de hoorzittingen is een antwoord te vinden op twee heel belangrijke vragen. Hoe zijn die gedwongen adopties kunnen gebeuren en waarom heeft er destijds niemand ingegrepen?", zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA), die zetelt in de Commissie Welzijn. "In het debat over de gedwongen adopties wordt vaak het argument gebruikt 'dat het zo ging in die tijd', maar met dat argument neem ik geen vrede. Het is heel belangrijk dat wij als maatschappij erkennen dat er destijds foute dingen zijn gebeurd in die tehuizen. Tegelijk moeten we ons afvragen waarom we al die jaren collectief blind zijn geweest voor die wanpraktijken." Toch is het volgens Parys niet de bedoeling van de Commissie om één schuldige aan de schandpaal te nagelen. "We willen vooral uitzoeken wat er destijds allemaal is misgelopen en daaruit lessen trekken naar de toekomst toe."De Lommelse Marleen Adriaens, voorzitstervan de vzw Mater Matuta die de slachtoffers van gedwongen adoptie in Tamar verenigt, is tevreden met het initiatief dat de politiek nu neemt. "Voor de slachtoffers van Tamar is het enorm belangrijk dat ze erkenning krijgen en dat er naar hen geluisterd wordt", zegt Marleen Adriaens. "Daarom hoop ik ook dat de Commissie tijdens de hoorzittingen zoveel mogelijk slachtoffers van gedwongen adoptie aan het woord zal laten."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is