Ondernemingsopleiding fors in de lift

Door Lorin Parys op 4 februari 2016, over deze onderwerpen: Economie

Steeds meer mensen behalen een diploma bedrijfsbeheer bij het opleidingscentrum Syntra, maar slechts een derde doet daarna de stap naar een eigen zaak. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) hervormt daarom de financiering van Syntra.

Het Vlaamse opleidingscentrum Syntra biedt meer dan 500 ondernemerschapstrajecten aan die in 27 sectoren zijn onderverdeeld. Die trajecten worden steeds populairder. De afgelopen vijf jaar steeg het aantal afgestudeerden van 11.816 naar 16.118. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA).

Via de ondernemersopleiding krijgen de afgestudeerden niet alleen de nodige beroepskennis voor een bepaald beroep, maar ook een basiskennis bedrijfsbeheer. Toch gaan lang niet alle afgestudeerden daarna voor zichzelf aan de slag. 29 procent van de afgestudeerden start binnen het jaar als zelfstandige. Na vijf jaar stijgt dat cijfer naar 36 procent.

Dat kan beter, vindt de Vlaamse regering. 'Het is een positieve evolutie dat steeds meer Vlamingen de weg naar Syntra vinden', zegt Lorin Parys. 'Maar er zijn nog te weinig mensen die met dat diploma aan de slag gaan. Syntra Vlaanderen krijgt een budget van ongeveer 70 miljoen euro en we willen het stimuleren om nog meer mensen aan te zetten tot het ondernemerschap.'

Concreet wil Muyters nog voor de paasvakantie de financiering van Syntra hervormen. De centra worden financieel beloond als ze er erin slagen meer afgestudeerden aan te zetten tot het ondernemerschap. 'We willen een financiële wortel aanbieden om afgestudeerden een duwtje in de rug te geven', zegt Parys. Hoe groot die wortel precies zal zijn, bekijkt het kabinet-Muyters nog.

Nathalie Guidé volgde een ondernemersopleiding tot vastgoedmakelaar en vastgoedexpert bij Syntra. Daarna ging ze als zelfstandig vastgoedmakelaar aan de slag.

'De opleiding geeft je voldoende bagage om als zelfstandige te starten', zegt ze. 'Je krijgt een serieuze basis boekhouding en bedrijfsbeheer. Eigenlijk leer je voldoende om te weten dat je sommige dingen niet weet. Als zelfstandige moet je aankloppen bij een boekhouder of een fiscalist. Nu weet ik waar ik met die mensen over moet praten als ik bij hen aanklop. Je kunt als ondernemer of zelfstandige niet alles zelf doen.'

Syntra stimuleert wel degelijk de stap naar een eigen zaak, vindt Guidé. 'Je moet een businessplan opstellen en je krijgt allerlei marketingtips. De opleiding moedigt de cursisten zeker aan en biedt hen alle tools, maar de praktijk is nog altijd iets anders. Sommige mensen zijn bang om de stap te zetten of hebben helemaal die bedoeling niet als ze aan de opleiding beginnen.'

Bron: De Tijd - Barbara Moens

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is