Oegandese weeskindjes eindelijk naar België

Door Lorin Parys op 5 september 2016, over deze onderwerpen: Adoptie, Welzijn

Nadat ze maanden in het ongewisse bleven of hun geplande adoptie naar België nu al dan niet in orde zou komen, zullen zes Oegandese weeskinderen samen met hun Vlaamse wensouders deze week op Zaventem landen. Voor vier lotgenoten blijft de administratieve mallemolen nog draaien en is er nog geen oplossing.

De Vlaamse wensouders reisden eind mei naar Oeganda om hun kind op te halen, maar die terugreis ging in extremis niet door. "Omdat onze instellingen er zelf een knoeiboel van maakten", zegt Vlaams ParlementslidLorin Parys (N-VA). Als adoptiespecialist werd hij door de ouders in Oeganda om hulp gevraagd. "Op het Vlaams niveau gaf Vreemdenlingenzaken groen licht om de kinderen naar hier te halen, maar Buitenlandse Zaken - een federale dienst - was het daar niet mee eens. De onduidelijkheid kwam er nadat er in Oeganda een nieuwe adoptiewet kwam die zegt dat wensouders eerst een héél jaar in het land moeten wonen samen met hun kind. Maar deze dossiers zijn allemaal gestart toen die regel nog niet van kracht was."

Uiteindelijk geraakte de situatie dan in zes gevallen toch opgelost, maar voor de ouders en kinderen was het een zware beproeving - emotioneel én financieel.

Voor vier kinderen is de adoptie nog steeds niet in orde.

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is