"Nood aan eenheid in visie op adoptie"

Door Lorin Parys op 3 december 2015, over deze onderwerpen: Adoptie, Welzijn

Er moet tussen de verschillende betrokken overheden een "eenheid in visie" komen in het adoptiebeleid, want op dit moment zijn gezinnen de dupe van een verschil in visie. Er bestaat ook een overlegorgaan om die uniforme visie te realiseren, maar dat orgaan is de voorbije vijf jaar amper één keer samengekomen. Dat heeft Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Parys verwees naar de problemen met het Vlaamse adoptiekanaal met Oeganda.

Door tegenstrijdige signalen vanuit de Vlaamse en federale adoptie-autoriteiten zit een 15-tal gezinnen in onzekerheid over hun adoptieprocedure. Wat is het probleem? Aan Vlaamse kant werd een adoptiekanaal naar Oeganda geopend. Maar de federale overheidsdienst Justitie stuurde recent een brief r ond naar de parketten met de boodschap dat er ernstige vermoedens waren van kinderhandel in de adopties vanuit Oeganda. Langs Vlaamse kant werd die boodschap betwist, maar enkele weken geleden werd het adoptiekanaal toch geschorst.

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) erkent dat er tegenstrijdige signalen zijn. Er zijn intussen ook al contacten geweest tussen de verschillende diensten en betrokken ministers. De CD&V-minister wil dat de zaak snel wordt uitgeklaard, ook in het belang van de betrokken gezinnen.

Parlementslid Parys vindt het "schrijnend" dat gezinnen moeten opdraaien voor een verschil in visie tussen de Vlaamse en federale autoriteiten. Nochtans bestaat er een overlegorgaan dat in principe twee keer per jaar zou moeten samenkomen om dat soort kwesties op te lossen. "Maar ik heb het eens opgezocht. Dat orgaan is de afgelopen vijf jaar maar 1 keer samengekomen. De laatste keer is drie jaar geleden", aldus Parys. De N-VA'er vindt dat de betrokken ouders recht hebben op duidelijkheid en een "eenduidige visie".

Bron: Belga

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is