Nieuwe huurwetgeving in de maak voor pop-upwinkels

Door Lorin Parys op 27 mei 2015, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen

De bestaande huurwetgeving biedt geen houvast voor wie zijn handelspand aan een pop-up winkel verhuurt. De trend van tijdelijke winkels vraagt om nieuwe regels. Karin Winters, managing partner van het advocatenkantoor Law Square, en Anneleen Desmyter, ceo van QRf Cityretail, een specialist in de verhuur van 'binnenstedelijk winkelvastgoed', vinden dat nieuwe tijden nieuwe wetten vragen. Ze pleiten ervoor dat de federale en regionale wetten aangepast worden aan de realiteit van de pop-up's.

Verfrissend, nieuw aanbod, invullen van leegstand

'Pop-up winkels, eventshops en creatieve horecazaken werken verfrissend voor de binnensteden', zegt Desmyter. 'Ze vormen een welgekomen aanvulling op het bestaande aanbod van zelfstandige winkels en van de (grote) winkelketens. Soms gaat het om testprojecten van bestaande winkels, maar vaak zijn het echte starters die kiezen voor 'nieuwe' markten, bijvoorbeeld met de verkoop van eigen creaties van kleding of juwelen. Die pop-up's brengen niet alleen kleur in de winkelstraten, ze bieden ook een antwoord op de leegstand.'

Maar de handelshuurwetgeving is nog niet mee en loopt achter op de 'nieuwe realiteit' in de winkelstraten. De klassieke regels inzake handelshuur leggen contracten op van 9 jaar, weliswaar opzegbaar door de huurder na het derde of zesde jaar. Voor een kortetermijn verhuring, zeg maar voor winkels die hun deuren minder dan een jaar openhouden, bestaat er helemaal geen wetgeving.

Voor hun wederzijdse rechten en plichten moeten eigenaars en kortetermijn huurders vandaag terugvallen op het burgerlijk wetboek. 'Dat gebrek aan specifieke huurwetgeving is een hinderpaal,' zegt Winters, 'want heel wat verhuurders zien een langetermijncontract met een starter niet zitten en voor veel ondernemers is de inschatting van hun eigen slaagkansen op lange termijn erg moeilijk.'

Bovendien lopen de kosten bij snel wisselende huurders van winkelpanden snel op, zegt De-smyter. Denk aan de verplichte ingaande en uitgaande plaatsbeschrijving.

Het voorstel van Parys & Lantmeeters

Er is beterschap op komst. Zo hebben de N-VA parlementsleden Lorin Parys en Jos Lantmeeters recent een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams Parlement dat de invoering regelt van huurcontracten voor handelspanden met een termijn van maximaal 1 jaar.

Concreet: in het voorstel van Parys en Lantmeeters eindigt de huurtermijn na 1 jaar en mag de duur van opeenvolgende huurcontracten met dezelfde huurder die termijn niet overschrijden. De duurtijd kan ook niet stilzwijgend worden verlengd. De verhuurder kan het contract niet eerder opzeggen, de huurder wel.

Een goede stap, zegt Karin Winters, 'maar als de overheid het ondernemerschap en de creativiteit bij starters echt wil stimuleren is meer nodig. Zo is de sociale wetgeving en vooral de bijhorende papierwinkel niet aangepast aan starters die een pop-up willen proberen. Soms doen starters er langer over om hun statuut als zelfstandige te bekomen of om hun uitbatingsvergunning te krijgen dan dat ze effectief hun winkel uitbaten. Zoiets zet niet aan tot ondernemen.'

Bron: De Standaard

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is