Nieuwe economische impulsen voor Leuven

Door Lorin Parys op 13 september 2018, over deze onderwerpen: Economie, Leuven, Ondernemen

Het gebrek aan uitbreidingsruimte om te ondernemen is in Leuven is al lang een politiek pijnpunt. Naar aanleiding van het VOKA burgemeestersdebat vandaag, maakt de N-VA zijn plannen bekend om de Leuvense economie zuurstof te geven. “We voorzien in extra ruimte door op langere termijn van Haasrode een nieuw stadswijk te maken waar je kan wonen, werken, leren en ontspannen. En we doen wat aan de krapte op de arbeidsmarkt door sneller te activeren en een lokale jobmarkt te organiseren,” zeggen Lorin Parys en Katrien Houtmeyers.

Haasrode in 3D

Lorin Parys benadrukt dat het om een lange termijn visie gaat voor dit deel van onze stad. “Leuven is op 12 jaar tijd met 10.000 inwoners gegroeid en die evolutie houdt aan. De nood aan betaalbaar wonen wordt steeds nijpender en tegelijk hebben we extra plek nodig voor ondernemen. Dat kan je alleen oplossen als je op het Researchpark in Haasrode een spiksplinternieuwe stadswijk maakt.”
Parys: “Op die manier verlichten we de druk op onze woningmarkt én breiden het aantal vierkante meter bedrijfsruimte in Leuven uit door in de hoogte te bouwen. Met de aanwezigheid van UCLL en de Brabanthal en de toevoeging van groen, maken we er een wijk van waar wonen, werken, leren en ontspannen samengaan. Het is trouwens niet meer van deze tijd om plekken te bouwen waar je enkel kan werken. Dit soort bestemmeningen zijn ruimteverslindend en nefast voor de mobiliteit. En terwijl hoogbouw in het historische stadshart niet op zijn plaats is, kan het op Haasrode wel.”
“We beseffen dat we dit niet van vandaag op morgen kunnen realiseren, maar we willen het idee in de stijgers zetten en het voorbereidend werk starten, zodat we binnen 12 tot 18 jaar een nieuwe en slimme stadswijk hebben waar Leuven verder kan groeien. Voorwaarde om dit plan te doen slagen is een prima openbaar vervoerverbinding. Daar is nog veel werk aan de winkel. Maar met een nieuwe woonwijk langs de spoorlijn, zal de NMBS niet anders kunnen dan eindelijk een station voorzien.”

Vernieuwde Brabanthal

De afgelopen tijd zijn een aantal beurzen weggetrokken uit de Brabanthal wegens te klein. Ook de grote Leuvense evenementen zoals de Jaarbeurs moeten tenten bijzetten aan de Brabanthal. Daarom vernieuwen we in onze plannen ook de Brabanthal en breiden we gericht uit om er een multifunctionelere evenementhal van te maken. “Op die manier kunnen we als provinciestad niet alleen grotere beurzen ontvangen maar wordt er ook ruimte gecreëerd voor concerten en familieshows. Denk maar aan 'onze' Leuvense Stan Van Samang die naar Antwerpen trekt maar ook bijvoorbeeld familieshows en musicals van Studio 100. Nu is de Leuvenaar verplicht voor dergelijke evenementen naar Hasselt of Antwerpen te pendelen,” zegt Katrien Houtmeyers.

“Bovendien hebben we in Leuven gebrek aan een groot congrescentrum. Organisaties als InBev en de KULeuven moeten vaak uitwijken naar Brussel. Met een aangepaste congresruimte in de Brabanthal houden we onze bedrijven met hun evenementen hier en versterken we onze Leuvense handel. Een bloeiende Brabanthal zorgt voor bezoekers die in Leuven logeren, eten en winkelen.”

Lokale jobcreatie

N-VA Leuven wil de krapte op de arbeidsmarkt bestrijden door iedereen te activeren. “We hebben echt iedereen nodig. Algemeen gezien is de werkzaamheidsgraad in Leuven hoger dan in de rest van Vlaanderen. Maar als we naar de cijfers bij de buitenlandse inwoners van Leuven kijken, zien we dat de werkzaamheidsgraad daalt naar 50%. Er zijn te weinig buitenlanders aan de slag,1”aldus Parys. “Werk is een opstap naar inburgering en het delen van onze waarden. We zijn blij dat veel van onze buitenlandse werknemers aan de slag zij aan de universiteit of bij spin-offs zoals IMEC, wat positief is omdat ze bijdragen aan de rijke schakering en economisch welzijn van Leuven. Maar de cijfers moeten omhoog.”

“Eerst en vooral zetten we daarom extra in op het leren van het Nederlands zodat zoveel mogelijk mensen aan de slag kunnen. Daarnaast willen we om de zes maanden een lokale jobmarkt organiseren via het speeddate principe waarbij we bedrijven uit Leuven samenbrengen met werkzoekenden en inactieven die het OCMW begeleidt. We doen dit in samenwerking met Voka, Unizo en de VDAB. We versterken het systeem van wijkwerken en werkplekleren op lokaal niveau. Als de VDAB vindt dat dit past in traject naar regulier werk, maken we wijkwerken verplicht”, besluiten Parys & Houtmeyers.
Om meer stageplaatsen voor kansengroepen, wijkwerken en duaal leren te creëren, wil N-VA Leuven in aanbestedingen van de stad een criterium opnemen zodat partners die zich hiervoor inzetten, beloond kunnen worden. “Om werken lonend te maken, investeren we ook verder in kinderopvang. Maar we geven prioriteit aan wie werkt of een opleiding naar werk volgt. Tenslotte ondersteunen we het pad naar zelfstandig ondernemerschap met starterscontracten”, aldus Parys.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is