Niet op tijd geslaagd voor het rijexamen? 3 jaar wachten op nieuw voorlopig rijbewijs

Door Lorin Parys op 31 maart 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Als je vandaag in het bezit bent van een voorlopig rijbewijs en niet binnen 36 maanden rij-examen aflegt, moet je drie jaar wachten vooraleer je opnieuw je theoretisch examen kan afleggen. “Dat is absurd,” vindt Vlaams Volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA). “Ik heb aan mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) gevraagd om deze regel te schrappen.” De minister antwoordt dat die termijn inderdaad “zeer lang is” en dat hij deze regels wil herbekijken bij een hervorming van de rij-opleiding.  

Zes jaar wachten op rijbewijs?

De regel, die door de vorige federale regering werd ingevoerd in februari 2014, is extra problematisch voor kandidaat bestuurders die hun voorlopig rijbewijs haalden voor deze bepaling van kracht werd. Niemand verwittigt hen immers dat ze 6 jaar dreigen te moeten wachten op het behalen van hun rijbewijs. “Ben je 20 en heb je je voorlopig rijbewijs op zak, maar leg je pas examen af na je hogere studies, dan moet je tot je 26ste wachten om opnieuw een theoretisch examen af te legen. Dat is voor pas afgestudeerde jongeren vaak een hinderpaal om te gaan werken,” zegt Parys. 

Rijschool?

“Er bestaat wel een mogelijkheid om alsnog het rijbewijs te behalen”, vertelt Parys. “Jongeren kunnen na het verlopen van het voorlopig rijbewijs minstens 6 uur rijles volgen bij een erkende rijschool. Maar zonder de rijschool mogen ze niet meer de weg op om te oefenen want ze hebben geen voorlopig rijbewijs meer. Dat zorgt ervoor dat ze onvoldoende ervaring hebben wanneer ze praktisch examen afleggen en uiteindelijk de weg opgaan. Dat is gewoon niet veilig.”

Herziening

Lorin Parys dringt er op aan bij de minister om deze wachtregel te herzien. Ook minister Ben Weyts erkent dat ‘de 3 jaar die men moet wachten om opnieuw een voorlopig rijbewijs te krijgen inderdaad erg lang is’ en zegt dat ‘het niet de bedoeling is om kandidaten die door omstandigheden geen praktisch examen hebben afgelegd binnen de geldigheidstermijn van hun voorlopig rijbewijs of niet geslaagd zijn drie jaar te laten wachten om hun opleiding opnieuw verder te kunnen zetten.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is