N-VA wil apart opvangcentrum minderjarige slachtoffers mensenhandel

Door Lorin Parys op 28 maart 2018, over deze onderwerpen: Welzijn

Er bestaat in Vlaanderen nog geen beveiligde opvang voor jonge slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. Iedereen lijkt erover eens dat die er snel moet komen.

Het adres is geheim, de deur op slot, er hangt een videocamera bij de voordeur, de brievenbus bevindt zich op een andere locatie, gsm's en sociale media zijn niet toegelaten en de eerste maand mogen de jongeren niet naar buiten. Dat is de aanpak van het opvangtehuis Esperanto, dat opvang biedt aan vijftien niet-begeleide minderjarigen die mogelijk slachtoffer zijn van mensensmokkel en uitbuiting. Het betreft een Waals initiatief.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) vraagt vandaag in het Vlaams Parlement aan minister Jo Vandeurzen (CD&V) om ook zo'n initiatief in Vlaanderen te nemen. Hij dient een wetsvoorstel in dat verwijst naar Esperanto.

'We moeten iets doen voor deze minderjarigen, die door netwerken tot prostitutie zijn gedwongen of verplicht deel uitmaken van een dievenbende. Ze wekken weinig empathie op, maar ze bevinden zich op ons grondgebied en ze zijn bijzonder kwetsbaar.'

David Lowyck, tot vorig jaar directeur van Minor-Ndako en nu werkzaam bij De Wissel, wil mee zijn schouders zetten onder het project. 'Het vraagt verregaande specialisatie, want je moet de jongeren intensief begeleiden. Eerst moet je hun vertrouwen winnen. Daarom moet je hen een tijdje afzonderen. Er moet ook worden samengewerkt met parket en politie om de netwerken op te rollen.'

Minister Vandeurzen blijft zeker niet doof voor deze vraag, zegt zijn woordvoerder. Er is binnenkort een overleg gepland met de mensen van De Wissel en met Child Focus. Hij stelt ook voor expertise uit te wisselen met projecten in Vlaanderen die nu al opvang bieden aan slachtoffers van tienerpooiers.

Bron: De Standaard & Het Nieuwsblad 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is