N-VA vraagt stadsbestuur de stadstaksen op ondernemen kwijt te schelden

Door Lorin Parys op 7 januari 2021, over deze onderwerpen: Leuven, Ondernemen

Al 499 Leuvense bedrijven gestopt, 4.000 bedrijven in moeilijkheden

Leuven telt een 12.000 bedrijven met een vestiging in onze stad. Daarvan zijn er sinds de eerste lockdown bijna 500 gestopt. N-VA Leuven maakte een analyse van de Graydon cijfers. Lorin Parys, fractieleider N-VA: “We maken ons zorgen over de 3.951 Leuvense bedrijven die voor de Coronacrisis financieel gezond waren en nu in moeilijkheden verkeren. Zonder vers kapitaal dreigen 1.469 van die bedrijven de boeken te zullen moeten neerleggen. Voor meer dan een derde van de Leuvense bedrijven is het vandaag dus bijzonder moeilijk. Het gaat om vele duizenden jobs.. We vragen aan het stadsbestuur een doortastend flankerend beleid, een goede doorverwijzing naar de Vlaamse en federale maatregelen en de kwijtschelding van de taksen op ondernemen.”

Op 31 januari loopt het moratorium op faillissementen, dat bedrijven tijdelijk beschermde tegen het bankroet, af. Ook in het voorjaar was een dergelijk moratorium in voege. Daardoor zijn de cijfers van faillissementen voor 2020 bijzonder laag omdat ze de facto een hele tijd niet mochten worden uitgesproken. Uitstel van executie zo blijkt want ruim 105.000 van de Vlaamse bedrijven die vóór de coronacrisis gezond waren, staan aan de rand van het faillissement. Ook voor de Leuvense bedrijven en dan meer specifiek de Leuvense handel en horeca zijn het ongeziene tijden. Sinds 13 maart 2020 hebben al 499 Leuvense bedrijven hun activiteiten gestaakt. Katrien Houtmeyers, gemeenteraadslid: “Maar liefst 16.5 procent van de kleinhandelszaken en 25.1 procent van de horecazaken, die voor de verschillende lockdowns gezond waren, heeft vandaag het water aan de lippen. De Vlaamse gemiddeldes voor deze sectoren liggen op 18.4 en 21.5 procent respectievelijk.”

De Leuvense handel en horeca zullen dus alle mogelijke steun kunnen gebruiken. N-VA Leuven vraagt dan ook met aandrang de Leuvense promotaks kwijt te schelden en het uur gratis parkeren, dat handelaars nu zelf aanbieden, voor rekening van de stad te nemen. “Als we willen dat Leuven sterker uit deze crisis komt, veel mensen hun job kunnen houden en we persoonlijke drama’s bij onze zelfstandigen willen vermijden, moeten we nu handelen. Het stadsbestuur moet zorgen dat alle randvoorwaarden voor een bloeiend handels- en horecaleven gegarandeerd worden. We zijn al lang vragende partij om één uur gratis parking aan te bieden. We hopen dat het stadsbestuur dit minstens in de heropstartfase mogelijk maakt. Daarnaast is de kwijtschelding van de promotaks, de terrasvergunningen, de belastingen op het uitbaten van logies en tal van andere taksen op ondernemen in 2021 wat ons betreft een evidentie”, aldus Parys en Houtmeyers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is