N-VA stelt XII werken voor Leuvense handel voor

Door Lorin Parys op 4 april 2015, over deze onderwerpen: Economie, Leuven, Mobiliteit, Vlaams-Brabant

Artikel van ROB

N-VA Leuven heeft vanmorgen een actieplan voorgesteld om de handel in de stad te doen heropleven. De oppositiepartij verwijt het huidige stadsbestuur een gebrek aan visie en innovatie. 

Volgens de partij is het handelsbeleid versnipperd en mist Leuven als winkelstad een duidelijke identiteit. N-VA stelt nu twaalf concrete maatregelen voor die Leuven in de markt moeten zetten als "de kleinste wereldstad op aarde". Een bustram, kinderopvang voor bezoekers op zaterdag en een gratis thuisbezorgdienst voor alle Leuvense zelfstandigen zijn maar enkele van de ambitieuze voorstellen. Een hele onderneming, maar haalbaar volgens N-VA al moet de stad dan wel fors meer investeren in haar handel.

Het videofragment van ROB-tv kan u hier herbekijken. 

Artikel van HLN.be

Oppositiepartij N-VA Leuven lanceert haar XII werken om de Leuvense middenstand een broodnodige boost te geven. "Er staan meer panden leeg en de herinrichting van het R. De Somerplein heeft de situatie enkel erger gemaakt", zegt Karen Van Herck. Partijgenoot Lorin Parys ziet ook nieuwe kansen voor authentieke producten als het stadhuis op de Grote Markt zou worden ingericht als ambachtenhal.

Er bestaat geen gunstige wind voor een schip dat zijn bestemming niet kent. Lorin Parys, Karen Van Herck en Frieda Aerts van N-VA hebben duidelijk goed geluisterd naar partijvoorzitter Bart De Wever, al laat N-VA Leuven het Latijn wel links liggen. Wat de oppositiepartij niet links laat liggen, zijn de problemen waarmee de Leuvense handelaars anno 2015 worden geconfronteerd. "Vijf concrete problemen om precies te zijn", zegt gemeenteraadslid Karen Van Herck. "Bereikbaarheid en parking zijn er alvast twee maar ook qua aanbod kampt Leuven met een probleem. Er blijken relatief veel ketens te zijn in de stad. We stellen ook vast dat het stadsbestuur geen prioriteit maakt van handel en bovendien doet elke schepen op een andere manier aan stadsmarketing. Tenslotte is er natuurlijk de leegstand en de herinrichting van het R. De Somerplein is wat dat betreft geen cadeau geweest."

Problemen aankaarten is een ding, oplossingen aanreiken een ander. N-VA wil wat dat betreft constructief oppositie voeren en wel met een plan: de XII werken. "Als allereerste partij komt N-VA met een duidelijke toekomstgerichte visie op de handel in Leuven in een weldoordacht plan", zegt Lorin Parys.

Lokale e-commerce

"In dat plan staan concrete voorstellen om de Leuvense handel een boost te geven. Leuven kan bijvoorbeeld een voortrekker worden in lokale e-commerce. Waarom zou er geen gratis besteldienst worden opgericht die voor alle zelfstandigen werkt en de aangekochte producten bij de mensen thuis brengt? Een ander idee is om starters letterlijk ruimte te geven in het stadhuis op de Grote Markt. Het stadhuis zou ook dienst kunnen doen als ambachtenhal voor authentieke kwaliteitsproducten. Ook bijzonder interessant zou een babysitservice kunnen zijn zodat ouders gezellig en hapje kunnen gaan eten op restaurant. Kinderopvang in elke handelswijk kan eveneens een bijdrage leveren aan een aantrekkelijker Leuven als shoppingstad.

Kleine wereldstad

Lorin Parys pleit ook voor een verrassend Leuven met een vernieuwend winkelaanbod. "We moeten Leuven promoten als kleine wereldstad in een historisch decor maar wel met een verrassend vernieuwende shoppingervaring", klinkt het. Karen Van Herck voegt er nog aan toe dat Leuven meer als een merk naar buiten moet komen. "Een merk voor toerisme, handel, cultuur, horeca etc. Nu voert elke schepen een eigen citymarketing-beleid. Inzake communicatie naar de buitenwereld is er werk aan de winkel. Twitter, Instagram,...noem maar op. Je zou Leuven zelfs in de kijker kunnen zetten in een pop-up shop op de luchthavens. Barcelona doet dat bijvoorbeeld met succes."

Leuven is uiteraard Barcelona niet en ongetwijfeld hebben wereldsteden net iets meer budget. "Het budget van Leuven voor handel moet inderdaad de hoogte in. Koken kost geld. N-VA stelt voor om de opbrengst van de leegstandsheffing aan het budget toe te voegen", besluit Karen Van Herck. Burgemeester Louis Tobback gaf eerder al aan dat hij bereid is om naar alle voorstellen te luisteren, zowel van de oppositie als van de meerderheid. Ook met de handelaars zal er structureel overlegd worden in de komende maanden. "We staan open voor alle ideeën. Op die manier kunnen we tot concrete maatregelen komen om de handel in Leuven te ondersteunen waar mogelijk", aldus burgemeester Tobback (sp.a).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is