N-VA schiet debat over moderne handelshuurwetgeving op gang: Lantmeeters & Parys pleiten voor vereenvoudiging

Door Lorin Parys op 8 maart 2016, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen
Winkelstraat

De handelshuurwetgeving is op sommige vlakken complex en weinig flexibel. “Hoog tijd om komaf te maken met het vaak overdreven formalisme ervan dat als een rem op ondernemen werkt. De regionalisering van de handelshuur door de zesde staatshervorming is de ideale gelegenheid om de wet te vereenvoudigen,” vinden de Vlaamse volksvertegenwoordigers Jos Lantmeeters en Lorin Parys.” Ze plannen daarnaast hoorzittingen in het Vlaams Parlement om met alle betrokkenen te evalueren welke andere aanpassingen zich opdringen.  

De handelshuurwetgeving doet al 65 jaar zijn werk in het vinden van een evenwicht tussen de eigendomsbelangen van de verhuurder en het beschermen van de handelszaak van de huurder. “We zijn dan ook niet van plan om de evenwichten in de wet op hun kop te zetten maar wel om te vereenvoudigen en moderniseren waar nodig,” zegt Lorin Parys. “Daarbij mikken we op het extreme formalisme en pleiten we voor meer flexibiliteit. Een moderne  handelshuurwet kan het ondernemerschap in Vlaanderen bevorderen en zelfs helpen om de handelskernversterking te verbeteren,” aldus Jos Lantmeeters.

Eenvoud

Parys: “Vandaag kan bijvoorbeeld enkel de huurder een huurhernieuwing aanvragen. Maar die is aan zoveel formaliteiten onderworpen dat de wet zich in de praktijk keert tegen de partij die ze in dit voorbeeld net wil beschermen. “ Lantmeeters: “Een huurhernieuwing kan enkel tussen de 18 maanden en 15 maanden voor het verstrijken van de huurtermijn worden aangevraagd en de aanvraag moet bepaalde formuleringen bevatten. Staan die niet in de brief of is de aanvraag een dag te vroeg of te laat opgestuurd, dan vervalt het recht van de huurder.”

Maar we kunnen ook leren uit het buitenland. In Frankrijk is de huurwet bijvoorbeeld flexibeler omdat daar ook de verhuurder een hernieuwing kan aanbieden. Bij ons kunnen huurders  ook niet verzaken aan hun recht  om na drie jaar de huur op te zeggen. Dat leidt tot allerlei onzekere afspraken wanneer huurders beloven geen gebruik te maken van hun recht op verbreking na drie jaar indien de verhuurder bijdraagt in de inrichtingskosten van een handelszaak.

Brede consultatie van het werkveld

Parys & Lantmeeters zijn van plan om in het Vlaams Parlement het debat over de modernisering van de handelshuurwet met alle betrokken partijen te voeren. “Het parlement is het ideale forum. Geen enkel onderwerp is taboe, onze conceptnota werpt een aantal vragen en keuzes waarop we in hoorzittingen antwoorden zullen formuleren. De insteek is dubbel: het bewaren van de evenwichten in een vereenvoudigd kader. Op het einde van de rit, is het opzet om de vereenvoudigde handelshuurwet opnieuw decennia haar werk te laten doen,” besluiten beide parlementsleden. 

De conceptnota kan u hier lezen: 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is