N-VA Leuven wil alcoholverbod op openbaar domein gradueel verlaten en laten gelijklopen met het sluitingsuur van de horeca

Door Lorin Parys op 8 juni 2021, over deze onderwerpen: Leuven

Bij Burgemeesterbesluit van 12 oktober 2020 verbood burgemeester Ridouani het gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein vanaf 22 uur. Een dergelijk verbod bestond reeds ervoor, maar gold slechts vanaf middernacht. De vervroeging van het verbod vond plaats in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In de Gemeenteraad van 26 oktober 2020 werd dit verbod vervolgens bekrachtigd. N-VA Leuven wil het aanvangsuur van het verbod gradueel terugbrengen naar middernacht, zoals dit voor de coronacrisis het geval was en zoals andere steden en gemeenten nu ook doen.

“Nu de cijfers de goede kant blijven opgaan en de horeca opnieuw mag openen tot 23.30 uur, lijkt het ons opportuun het aanvangsuur van het alcoholverbod aan te passen”, aldus Lorin Parys, fractievoorzitter. “Net zoals bij de afschaffing van de algemene mondmaskerplicht, stellen we ook hier voor gradueel tewerk te gaan. Zo zouden we in een eerste fase het verbod laten gelijklopen met het sluitingsuur van de horeca, met name vanaf 23.30 uur, om in een volgende fase, als het sluitingsuur komt te vervallen, terug te keren naar een verbod op gebruik van alcoholhoudende dranken op het openbaar domein vanaf middernacht, zoals dit voor de coronacrisis het geval was.”

“Als het verbod zou behouden worden op 22 uur, dan zou dit betekenen dat je na 22 uur wél een pintje mag drinken op een horecaterras, maar een boete van 250 euro riskeert als je datzelfde pintje op een bankje naast het terras drinkt. Dat is niet redelijk. Wat ons betreft is op termijn een verbod op alcoholgebruik op het openbaar domein vanaf middernacht veel evenwichtiger. Zoals het altijd geweest is dus.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is