N-VA geeft Tobback slecht rapport

Door Lorin Parys op 4 december 2015, over deze onderwerpen: Leuven

Oppositiepartij N-VA heeft de eerste drie jaar van deze Leuvense meerderheid doorgelicht. Het resultaat: een onvoldoende (45%). Burgemeester Louis Tobback (sp.a) krijgt 5/10, terwijl eerste schepen Carl - 'Comical Carl' - Devlies (CD&V) nog een 6/10 krijgt voor zijn positivisme. Partijgenoot Dirk Vansina is met 7/10 de beste leerling van de klas. Schepenen Verlinden, Beckers, Ridouani en Fannes hebben tweede zit.

Met een gemiddelde van 45 procent krijgt de huidige meerderheid van sp.a/CD&V een onvoldoende van oppositiepartij N-VA. Lorin Paryspresenteerde het rapport van de burgemeester en de schepenen gisteren in café Sport op het Martelarenplein. "We hebben de eerste drie jaar van de legislatuur nauwgezet onder de loep genomen en kwamen tot de conclusie dat de huidige meerderheid nipt gebuisd is", aldus LorinParys van N-VA. "Eén van de grote problemen in Leuven is het gebrek aan inspraak. Daarop heeft de huidige meerderheid geen antwoord gevonden. Een ander probleem is duur wonen. Ook op dat vlak slaagt de meerderheid er niet in om ernstige initiatieven te nemen. Of moeten we -zoals schepen Ridouani doet- een stadswoning van 280.000 euro betaalbaar noemen? Als je niets beter in de aanbieding hebt, kan je beter zwijgen."

Tweede zit dus voor de meerderheidspartijen, al beoordeelde N-VA de schepenen ook apart en in die scores ontspringen toch enkele politici despreekwoordelijke dans. Zo krijgt burgemeesterLouis Tobback 5/10 van de oppositiepartij. "Hij redt de meubelen als andere schepenen een slecht figuur slaan, maar zijn gemor en geknor is vermoeiend", zegt Lorin Parys. "Burgemeester Tobback is ook een slechte voorzitter van de Leuvense gemeenteraad. Net niet gebuisd, maar toch bezig aan de termijn te veel als burgemeester."

Ook partijgenoten Dirk Robbeets en Denise Vandevoort moeten het volgens N-VA stellen met 5/10. Dezelfde score heeft N-VA in petto voor schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). Voor schepen Carl Devlies (CD&V) is N-VA iets milder. "6/10 voor Comical Carl", klinkt het. "Ondanks bakken kritiek blijft hij positief. Hij zorgt er ook voor dat het budget niet ontspoort. Minder positief is dan weer dat Carl Devlies te veel een beleid voert voor de projectontwikkelaars en niet voor de Leuvenaars."

De beste leerling van de klas in het N-VA-rapport is schepen Dirk Vansina (CD&V) die omschreven wordt als "een degelijke diesel". Volgens N-VA is Vansina een baken van rust naast "brulboei Louis" en is de CD&V-schepen bereid om te luisteren naar de oppositie. "Een goed rapport maar toch opletten voor het façadisme in het erfgoedbeleid", aldus Lorin Parys.

Vier gebuisden

De meerderheid telt ook vier gebuisden. Voor Mohamed Ridouani en Bieke Verlinden heeft N-VA 4/10 in petto. OCMW-voorzitter Herwig Beckers (CD&V) moet het dan weer doen met 3/10. "Te weinig dossierkennis. Dat blijkt duidelijk in het dossier over het zorgbedrijf", meent Lorin Parys. Het absolute dieptepunt in het N-VA-rapport is de score van 1/10 voor schepen Myriam Fannes (sp.a). "Myriam Fannes laat senioren dansen en dat is goed, maar heel wat andere zaken lopen mis. Het bomenplan is in werkelijkheid een bomenkapplan en schepen Fannes kan zelden antwoorden op vragen. Al te vaak moet de burgemeester de meubelen redden", besluit N-VA.

Bron: Het Laatste Nieuws

Het rapport kan je hier bekijken. Ook de lokale zender RobTV was aanwezig en maakte volgende reportage:

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is