Muur Klein Begijnhof wordt gesloopt

Door Lorin Parys op 1 oktober 2015, over deze onderwerpen: Leuven

De veelbesproken muur aan het Klein Begijnhof in Leuven gaat maandag tegen de vlakte. Ontwikkelaar ViRiX bouwt een nieuwe wijk aan de Sluisstraat en wilde de muur vorig jaar al slopen, maar stelde de afbraak uit na protest van de buurtbewoners. De buurt protesteert ook tegen de werkzaamheden, die scheuren veroorzaken in de gevels.

De 10 meter hoge en 90 meter lange muur aan het Klein Begijnhof is nu definitief ten dode opgeschreven. Heel de buurt leefde nog op hoop nadat de afbraak vorig jaar was uitgesteld na protest tegen de sloop, maar ondertussen is het lot van de klimopmuur definitief bezegeld. Volgende week maandag gaat de veelbesproken muur tegen de vlakte. Ontwikkelaar ViRiX wil aan de Sluisstraat een nieuwe wijk bouwen en voor die nieuwe woningen moet de muur wijken. ViRiX heeft daartoe overigens alle recht, want het stadsbestuur gaf toestemming voor de sloop.

"Dat klopt", zegt schepen Carl Devlies (CD&V). "ViRiX mag die muur slopen, want ze hebben daar de juiste vergunning voor. Vorig jaar ontstond er protest in de buurt tegen de sloop. We hebben toen als stadsbestuur actie ondernomen om ViRiX te overtuigen om de afbraak van de muur uit te stellen. Dat is gelukt, maar nu staan we inderdaad aan de vooravond van de sloop."

Dat nieuws kwam bij de bewoners als een donderslag bij heldere hemel. "De buurtbewoners wisten van niets. Van enige communicatie was geen sprake en dat is uiteraard jammer", aldus Lorin Parys (N-VA), die het nieuws had opgevangen.

Kortgeding geen optie

Nochtans wisten de buurtbewoners dat hun geliefde klimopmuur ten dode opgeschreven was. "Maar het komt toch hard aan", zegt buurtbewoner Chris Michel. "In de klimop leven en broeden verschillende unieke vogelsoorten en andere dieren zoals vleermuizen en bijen. Het is jammer dat hun biotoop verloren gaat door de sloop. Men heeft - zoals beloofd - inderdaad gewacht tot het einde van het broedseizoen om de muur te slopen. Een kortgeding is geen optie want we hebben als buurtbewoners geen persoonlijke schade geleden."

Die schade zou er wel zijn door de werkzaamheden van projectontwikkelaar ViRiX en wel aan de huizen in het Klein Begijnhof. ViRiX laat de schadegevallen onderzoeken en zal de zaak regelen via de verzekering. Toch meent Chris Michel dat het 'leven' in het Klein Begijnhof problematisch is door de werken. "Ik ontvlucht mijn eigen huis als ze beginnen werken. Meer zelfs, ik slaap er niet meer want ik word letterlijk uit mijn eigen bed gedrild. In sommige huizen zijn ook al scheuren ontstaan door de boringen. ViRiX wil die schade wel vergoeden, maar stelt dat we wat de overlast betreft door de zure appel zullen moeten bijten." De buurtbewoners vrezen ook dat er nog meer schade veroorzaakt zal worden tijdens de verdere werkzaamheden in het bouwproject. Bovendien gaat het om erg oude huizen die dateren uit de 16de en 17de eeuw. De huizen in het Klein Begijnhof zijn sinds 1974 trouwens beschermd.

Bron: Bart Mertens - Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is