Moderne regels voor binnenlandse adoptie

Door Lorin Parys op 3 februari 2015, over deze onderwerpen: Adoptie, Gewongen adopties, Welzijn

De N-VA heeft zijn plannen klaar met nieuwe regels voor binnenlandse adoptie. Een duidelijk adoptietraject mét een beroepsprocedure, instroombeheer voor kandidaat-adoptieouders, het samenbrengen van vijf adoptiediensten in één dienst, een betere begeleiding van geboorteouders en een inzagerecht voor adoptiekinderen zijn enkele van de blikvangers. “Op die manier willen we de rechten van het adoptiekind verbeteren, de kandidaat-adoptieouders een duidelijker traject aanbieden en de geboorteouders nog beter begeleiden in hun keuze,” zegt Lorin Parys, Vlaams Volksvertegenwoordiger daarover.

Geen geschiktheidsvonnis meer na de feitelijke adoptie

Het voorstel werkt wereldvreemde kronkels weg in de huidige wetgeving, die meer dan een kwart eeuw oud is. “Vandaag beslist de rechter over de geschiktheid van kandidaat-adoptieouders soms tot een jaar nadat een kind geadopteerd is. In ons voorstel komt er eerst een geschiktheidsvonnnis en dan pas de adoptie. Dat is de logica zelve en geeft kandidaat-adoptanten eindelijk de mogelijkheid om in beroep te gaan.”

Ten tweede stemmen we de voorbereiding tussen  de interlandelijke en binnenlandse adoptieprocedure op elkaar af. Momenteel zijn beide situaties immers ongelijk geregeld terwijl de feitelijke en juridische situatie van ouders en kinderen niet verschillen.

Fusie van adoptiediensten

Voorts stoppen we de versnippering in het adoptielandschap. “Nu zijn er bijvoorbeeld 5 adoptiediensten verantwoordelijk voor zo’n 30-tal binnenlandse adopties per jaar. Dat is inefficiënt en garandeert niet dat elke dienst op de juiste manier geboorteouders kan begeleiden, adoptiekinderen bijstaan en kandidaat-adoptanten ondersteunen”, vertelt Lorin Parys, zelf ook adoptieouder. Daarbij is het van belang dat de raad van bestuur van dat agentschap pluralistisch is samengesteld. “Voor de vorming doen we beroep op het Steunpunt Adoptie en voor de screening op de Diensten Maatschappelijk Onderzoek.”

Instroombeheer en inzagerecht

Tenslotte voeren we instroombeheer in zodat kandidaat adoptieouders op de wachtlijst een duidelijk perspectief hebben op adoptie, geven we adoptiekinderen inzagerecht in hun dossier vanaf 12 jaar en zorgen we dat we kandidaat-adoptieouders informeren over andere vormen van hulpverlening zoals pleegzorg waar vaak wachtlijsten met kinderen bestaan”, legt het Vlaams parlementslid uit.

Schematisch ziet het huidige adoptietraject voor binnenlandse en interlandelijke er als volgt uit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het voorstel van de N-VA fractie, evolueren we naar een logischer en meer gelijklopend traject voor binnelandse adoptie. Dat moet er als volgt gaan uitzien:

 

De integrale conceptnota kan u hier lezen!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is