Minister Diependaele kent Leuven 500.000 euro toe voor noodwoningen

Door Lorin Parys op 14 december 2020, over deze onderwerpen: Leuven, Wonen

Lorin Parys, fractievoorzitter N-VA: "In januari van dit jaar werd pijnlijk duidelijk hoe hoog de nood aan tijdelijke woonoplossingen in Leuven is. Het Leuvens stadsbestuur moest toen 18 vluchtelingen die het slachtoffer waren geworden van huisjesmelker Appeltans, op kosten van de stad een maand lang in een hotel moest onderbrengen. De kosten daarvan zijn tot op vandaag trouwens nog altijd niet terugbetaald door de familie Appeltans. Met meer noodwoningen in Leuven zullen we iedereen die snel een dak boven zijn hoofd nodig heeft, bijvoorbeeld omdat zijn woning onbewoonbaar is verklaard, tijdelijk kunnen huisvesten. En moeten we nooit meer hotelkosten betalen. ”


In juni 2020 werd een eerste projectoproep voor noodwoningen in Vlaanderen gelanceerd. Met deze projectoproep wordt het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van noodwoningen gestimuleerd. Het Vlaamse Gewest neemt 50% van de kosten voor zijn rekening. Via deze cofinanciering worden lokale besturen ondersteund bij de herhuisvesting van gezinnen en alleenstaanden die bijvoorbeeld door een ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring of een uithuiszetting hun woning dienen te
verlaten.


Een noodwoning biedt een tijdelijke woonoplossing als antwoord op een plotse of urgente materiële woonbehoefte. Het verblijf is beperkt in duur en gericht op doorstroming naar een duurzame woonoplossing.


Geïnteresseerde lokale besturen konden tot 15 oktober 2020 een projectvoorstel indienen. In totaal werden 73 projectvoorstellen weerhouden door het beoordelingscomité, waaronder ook het project van Leuven voor een subsidie van 553079,83 euro.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is