Minder geweld sinds Vlaanderen bevoegd is voor De Grubbe

Door Lorin Parys op 10 augustus 2016, over deze onderwerpen: Vlaams-Brabant, Welzijn
De Grubbe

Het aantal gewelddadige incidenten verdubbelde in 2014 tot 16 gevallen bij de jongeren die in Everberg zijn opgesloten terwijl het aantal isolaties steeg van 35 tot 50. Dat is het laatste jaar dat het federale penitentiair personeel instond voor de beveiliging van de gemeenschapsinstelling De Grubbe. “Op zijn hoogtepunt was er een personeelscapaciteit van 200 man in Everberg, vandaag werken er 75 VTE. Maar sinds de Vlaamse aanpak overnam in 2015 registreerden we nog maar 3 gevallen van fysieke agressie en de helft minder isolaties,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys. “Dat bewijst dat we met minder mensen en minder geld, hetzelfde werk kunnen doen nu Vlaanderen bevoegd is.”

In 2011 waren er 4 gevallen van agressie bij Everberg jongeren, in 2012 5 en in 2013 8. Sinds april 2015 zijn er voor de rest van dat jaar geen voorvallen meer geweest in Everberg. “Van de 36 gevallen van fysieke agressie sinds 2011 ging het in 12 gevallen om geweld tussen jongeren en in 24 gevallen over geweld op het personeel. In 2014 werden daardoor twee personeelsleden tijdelijk arbeidsongeschikt,” zegt Parys. In Everberg moet de politie ongeveer twee keer per jaar tussenkomen bij een gewelddadig incident. 

Aantal isolaties piekt in 2014 om dan drastisch te dalen

Het aantal isolaties volgt een zelfde lijn. Een jongere wordt geïsoleerd wanneer er een acuut veiligheidsprobleem is, hij fysiek geweld pleegt, of wanneer hij moet beschermd worden tegen zichzelf bij suïcideneigingen of ernstige zelfverminking. Ook wanneer een jongere verboden voorwerpen bezit of zich schuldig maakt aan vandalisme met oplopend negatief gedrag kan hij geïsoleerd worden. 

Van 20011 tot 2013 steeg het aantal isolaties van 21 tot 35 en piekte het aantal op 50 in 2014. In 2015 verminderd het bijna met de helft tot 27.

“Daarbij moeten we wel een kanttekening maken: 15 van de isolaties in 2014 gebeurden in de maand december, een absoluut record en de eerste maand dat Vlaanderen in stond voor de beveiliging. Dat toont aan dat er een korte periode van aanpassing is geweest voor het Vlaams personeel. Maar daarna zien we gelukkig een grote daling van dat cijfer.”

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is