"Met parking Vaartkom naar gouverneur"

Door Lorin Parys op 18 september 2018, over deze onderwerpen: Leuven, Mobiliteit

De oppositiepartijen verenigden zich in het protest tegen de aankoop van parking Vaartkom door de stad, maar N-VA gaat nog een stap verder. De partij stapt met het dossier naar de provinciegouverneur die moet oordelen over de gecontesteerde aankoop die 6,5 miljoen euro kostte.

Een nieuwe episode in de soap rond het veelbesproken dossier van parking Vaartkom: N-VA vraagt de toetsing door provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Concreet betekent dit nieuwe hoofdstuk dat de gouverneur objectief moet oordelen of de aankoop van de resterende 585 parkeerplaatsen door de stad wel geoorloofd is nu de legislatuur ten einde loopt. "Er is een omzendbrief vanuit het kabinet van de minister van Binnenlands Bestuur die stelt dat uittredende besturen de nodige omzichtigheid aan de dag moeten leggen. Er wordt in de brief aangedrongen om in extremis geen beslissingen te nemen die het beleid van het nieuwe college of de financiën zouden kunnen verstoren. N-VA vraagt de provinciegouverneur nu om die omzendbrief te toetsen aan de aankoop van de parkeerplaatsen in parking Vaartkom aan het Engels Plein", zegt gemeenteraadslid Kris Bovin die opmerkt dat de parking verlieslatend is.

Beleid verstoord

De stad Leuven telde 6,5 miljoen euro neer om de plaatsen aan te kopen in parking Vaartkom die nog niet in haar bezit waren. Volgens N-VA is dat een aanzienlijke investering die gevolgen kan hebben voor het volgende stadsbestuur. "Deze aankoop verstoort onnodig het beleid én de financiën van het nieuwe college dat op 1 januari 2019 zal aantreden. Bovendien was de aankoop niet dringend gezien de stad Leuven beschikt over voorkooprecht. Met deze aankoop dringt het huidige bestuur een mobiliteitsvisie op aan het volgende bestuur. En laat nu net de voltallige oppositie tegen de aankoop zijn... De financiële beleidsruimte is door de aankoop van parking Vaartkom verminderd met 6,5 miljoen euro, vlak voor het einde van de legislatuur. N-VA had dit bedrag liever geïnvesteerd in de versnelde aanleg van stoepen en fietspaden. Ook de sociale noden kunnen best extra investeringen gebruiken", aldus kandidaat-burgemeester Lorin Parys.

Provinciegouverneur Lodewijk De Witte (sp.a) moet nu in alle objectiviteit oordelen over het dossier. Volgens schepen en kandidaat-burgemeester Carl Devlies (CD&V) maakt de ingediende toetsing door N-VA geen enkele kans. "Er is helemaal niets mis met die aankoop. Dit is een verkiezingsmanoeuvre van N-VA. We hebben gehandeld in het belang van de stad."

BronHet Laatste Nieuws

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is