Lorin Parys wil dat Vlaanderen bevoegd wordt voor vaccinaties

Door Lorin Parys op 5 januari 2021, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Medicijnen, Coronacrisis
Lorin Parys

Vlaams Parlementslid Parys pleit voor de regionalisering van vaccinaties nadat de Franstaligen een interfederale afspraak aan hun laars lapten. In De Wereld Vandaag op Radio 1 gaf Parys meer uitleg. “Er was een interfederale afspraak dat in eerste instantie per hubziekenhuis één woonzorgcentrum gevaccineerd zou worden, en dan enkel de bewoners. Dat was op vraag van die ziekenhuizen, zodat ze goed konden nagaan hoe het ontdooiingsproces van de vaccins moet verlopen.” In Vlaanderen zijn er 13 hubziekenhuizen, in de rest van het land nog eens 13.

Franstaligen houden zich niet aan afspraak

Vlaanderen hield zich aan die afspraak, maar Franstalig België niet, zegt Lorin Parys. “In de andere regio’s besloten ze niet alleen om zowel bewoners als personeel in te enten, maar ook om per hubziekenhuis meer dan een woonzorgcentrum te bedienen.”

Bevolking zou sneller ingeënt zijn

Vlaams Parlementslid Parys verwijt de Franstaligen hun aanpak niet, maar trekt wel evidente conclusie. “Als je weken moet vergaderen om interfederale afspraken te maken met die ziekenhuizen, maar ze honoreren die afspraak dan niet als regio’s, waarom zit je dan zolang met elkaar te vergaderen? Dan kan je beter meteen aan de deelstaten zeggen: het is jullie bevoegdheid. Ik denk dat onze bevolking dan sneller zou ingeënt zijn. En dat is waarover het uiteindelijk gaat.”

Beluister Lorin Parys op Radio 1, over de regionalisering van vaccinaties en ook met een onverkwikkelijk verhaal over Europese wafelijzerpolitiek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is