Lorin Parys pleit voor massaal en preventief testen

Door Lorin Parys op 23 maart 2020, over deze onderwerpen: Welzijn, Coronacrisis

Coronapandemie: enkel met een goed kompas varen we niet blind

Twee Belgische topdokters vragen in een open brief veel meer testmateriaal voor zorgverstrekkers. “Pas als we echt zicht krijgen op de pandemie en op het effect van de maatregelen kunnen we accuraat handelen,” aldus Lorin Parys (N-VA). Daarom moet Vlaanderen aandringen bij de federale overheid om vanaf nu massaal testen uit te voeren. “Zonder een duidelijk zicht op het aantal burgers met Corona,  is het onmogelijk te weten welke maatregelen we kunnen opheffen om geleidelijk aan terug het gewone leven te hervatten. We moeten de burgers een perspectief geven dat deze crisis moeilijk is, maar ook eindig. Testen is daarbij cruciaal. Er is al veel tijd verloren gegaan. Vlaanderen kan en moet ook zelf zijn steentje bijdragen, door haar state of the art biotech sector aan te spreken”. Woensdag ondervraagt hij in het Vlaams Parlement de Vlaamse Regering hierover. 

“Je kan een brand niet met een blinddoek te lijf gaan. En we kunnen deze pandemie niet bestrijden als we niet weten wie er geïnfecteerd is,” zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Ook twee Belgische topdokters vragen in een open brief veel meer testmateriaal en beschermingskledij voor zorgverstrekkers. 

Twee landen zijn erin geslaagd om de Coronacrisis redelijk goed te beheersen: Singapore en Zuid-Korea. Die landen doen wat de WGO voorschrijft: massaal testen.  Dat is logisch: als mensen massaal worden getest, kunnen besmette personen worden geïdentificeerd voordat ze symptomen hebben. En als mensen geïsoleerd worden zodra ze symptomen hebben, zal het aantal nieuwe infecties vertragen. Zuid-Korea heeft al meer dan 320.000 tests afgenomen, of 6.148 per miljoen inwoners. België hinkt achterop met nog geen kwart daarvan of 1.580 testen per miljoen inwoners. De wereld valt vandaag uiteen in “testing haves” en “have-nots” en België hoort bij die tweede groep.

“Zonder snelle en veralgemeende testen, vliegt iedereen van gezondheidswerkers, beleidsmakers tot epidemiologen blind. De waarheid is dat we geen idee hebben van het werkelijk aantal infecties, we weten enkel dat het gerapporteerde aantal besmettingen niet klopt omdat we niet genoeg testmateriaal hebben om iedereen met symptomen te testen,” zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys.

Meer testen levert ook belangrijk statistisch materiaal. “De huidige maatregelen zijn zeker nodig”, aldus Parys. Maar wat daarna? Verstrengen, verlengen of afbouwen? Welke maatregelen moeten we zeker behouden? Daarvoor hebben we meer gegevens nodig. “We moeten de burgers een perspectief geven dat deze crisis moeilijk is, maar ook eindig. Testen is daarbij cruciaal. Er is al veel tijd verloren gegaan.”, zegt Parys. “Dit weekend werd er eindelijk een taskforce opgericht om op zoek te gaan naar meer test capaciteit en beschermend materiaal. De Vlaamse regering moet bij de federale regering aandringen om snel meer te gaan testen. Véél meer. Vlaanderen kan en moet zijn steentje bijdragen, door haar state of the art biotech sector aan te spreken.”
Parys ondervraagt woensdag in het Vlaams Parlement tijdens een speciale plenaire vergadering over de coronapandemie de Vlaamse Regering. 


Voor bijkomende informatie kan u steeds contact opnemen met Lorin Parys:
0476 45 34 01 – lorin.parys [at] n-va.be – Tw. @lorinparys123

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is