Leuvense begroting duikt in het rood

Door Lorin Parys op 18 december 2016, over deze onderwerpen: Economie, Leuven

N-VA Leuven is bezorgd om de Leuvense rekeningen. Tot nu toe hield de stad de knip op de begroting maar nu viert ze de teugels en eindigt ze met een negatief saldo van 10 miljoen euro. Dat is straf omdat de stad in de eerste helft van deze legislatuur alle indirecte belastingen verhoogde en vorig jaar de rekening nog afsloot met een overschot. Nu blijkt dat het stadsbestuur in 2016 10 miljoen euro meer heeft uitgegeven dan ze heeft binnen gekregen. Nochtans betaalt een doorsnee Leuvens gezin met vier personen deze bestuursperiode 1.450 euro extra aan belastingen door het verhogen van de retributies. De stad kondigde bovendien met veel bombarie aan dat ze gemiddeld 42 euro belastingen zal verminderen voor de laatste twee jaar van deze bestuursperiode. Dat is ons een beetje voor de gek houden: eerst belastingen verhogen en dan eindigen met een tekort van 10 miljoen euro.

Een groot deel van die investeringen ging bovendien naar het betonneren van het circulatieplan. Als je naar de Leuvenaars luistert dan willen ze dit plan niet omdat het het omgekeerde doet van wat het zegt. We staan langer stil en moeten er nu cash voor betalen. Wat wij heel de tijd horen van de gewone Leuvenaar is dat er nood is om de wooncrisis aan te pakken. Het is dus jammer dat daar nog steeds bitter weinig in wordt geïnvesteerd. Als het bestuur echt zou luisteren zou het zijn prioriteiten dus elders leggen.

Onze fractieleider in de Leuvense gemeenteraad, Zeger Debyser, hoort dat Leuvenaars best een inspanning willen doen voor klimaatneutraliteit. 'Maar ze begrijpen niet dat er vooral geïnvesteerd wordt in communicatie in plaats van hen meer te ondersteunen met isolatie. LeuvenKlimaatNeutraal is op drie jaar tijd al aan een duur tweede logo toe terwijl de stad haar eigen doelstellingen niet eens haalt. Sommige van de uitgaven zijn bovendien buitensporig. Het lichtspektakel bij de opening van Tafelrond kostte de stad 105.000 euro terwijl er nauwelijks Leuvenaars waren om het te bekijken. Er werd 13.000 euro besteed aan bloembakbomen, 800 euro per stuk, die de Groendienst meerdere keren per week moet komen water geven. Dat geld had beter naar echte bomen gegaan. Er werden 6 ‘Chinese feesttenten’ aangekocht voor maar liefst 80.000 euro terwijl de stad nog op zoek is naar een nuttig gebruik hiervan. Als ze al kunnen getransporteerd worden. Dat zijn voorbeelden van hoe het belastingsgeld van de Leuvenaar beter kan gebruikt worden. Een gezond financieel beleid let op de kleintjes.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is