Leuven Klimaatneutraal: N-VA heeft concreet voorstel voor minder bla bla en meer boem boem

Door Lorin Parys op 10 september 2015, over deze onderwerpen: Leuven, Ondernemen

“Bundel pakjesleveringen, verminder het verkeer en verlaag CO2-uitstoot”

 

Op het industrieterrein van Haasrode ligt een goed voorbeeld voor het oprapen om de CO2-uitstoot te verminderen. Leuvens volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) ging daarom, in samenwerking met VOKA, een dag stage lopen bij GC Europe op het industrieterrein van Haasrode. “Verschillende ondernemers hebben daar zelf het initiatief genomen om de leveringen van pakjesdiensten aan hun bedrijven te bundelen. Daardoor is het aantal verplaatsingen drastisch verminderd, het verkeer op de Leuvense wegen verdund, de CO2-uitstoot gedaald en besparen de bedrijven kosten,” zegt Parys. N-VA Leuven vraagt dat Leuven Klimaatneutraal (LKN) en de stad leren van hun Leuvense ondernemers en eindelijk zelf met concrete acties komen. “Wij vragen dat de stad het idee voor gezamenlijke leveringen op andere plaatsen in de stad introduceert,” zeggen Lorin Parys en Zeger Debyser, fractieleider van de N-VA in de Leuvense gemeenteraad.

5% CO2-vermindering op 9 maanden

GC Europe is een wereldwijde speler op het vlak van producten en implantaten voor tandartsen en tandtechnici. Tot een jaar geleden leverden DHL, TNT, UPS en andere pakketverzenders tot wel 30 keer per dag aan GC Europe. Om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en kosten te besparen besloot het bedrijf om samen met Mazak, Frisk en Donaldson om hun verzendingen en leveringen te bundelen. Een eenvoudig idee van vier bedrijven op het industrieterrein van Haasrode met een grote opbrengst.

Het project loopt nu 9 maanden en de eerste resultaten zijn binnen:

  • Pakkjesleveranciers komen nu geen 30 keer maar minder dan vijf keer per dag langs met minder verkeer op de Leuvense wegen als gevolg;
  • De CO2-uitstoot van de vier partners is gedaald met 5%; en

  • GC Europe alleen realiseerde al een kostenbesparing van bijna 100.000 euro op logistiek. Goed voor twee extra arbeidsplaatsen.

Minder bla bla, meer boem boem                  

“Terwijl Leuvense ondernemers zonder de hulp van Leuven Klimaatneutraal de CO2-uitstoot verminderen en het verkeer verdunnen, verplaatst Leuven Klimaatneutraal vooral lucht. Het is op zich al vreemd dat zij hier geen enkele rol in gespeeld hebben,” vindt Zeger Debyser.

Parys en Debyser vinden dat het tijd is voor actie. “Het is tijd voor minder bla bla en meer boem boem. We willen dat Leuven in de binnenstad, langs de Tiensesteenweg, voor de bedrijven langs de Vaart en voor andere ondernemingen op het industrieterrein gelijkaardige projecten op poten zet. Wij vragen dan ook dat de stad en LeuvenKlimaatneutraal zouden stoppen met praten en eindelijk actie ondernemen. Op die manier profiteert de Leuvenaar van minder verkeer, sparen we het milieu en hoeft elke Leuvense ondernemer niet telkens opnieuw het warm water uit te vinden.”

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is