Leuven heeft duurste woningen, maar kleinste aantal sociale leningen

Door Lorin Parys op 10 april 2016, over deze onderwerpen: Leuven, Vlaams-Brabant, Wonen

‘Leuven heeft de duurste woningprijzen van alle centrumsteden in Vlaanderen, toch kregen maar 58 Leuvenaars een sociale lening vorig jaar, het laagste aantal van alle centrumsteden.’ Dat blijkt uit een analyse die Lorin Parys (N-VA), voorzitter van de Commissie Wonen in het Vlaams Parlement, uitvoerde. ‘Het probleem is dat de woningprijzen in Leuven zo duur zijn, dat je niet langer in aanmerking komt voor een sociale lening wanneer je er een aankoopt. Maar er is een verbetering in zicht: de verfijning van de regels voor sociale leningen die minister Homans heeft aangekondigd zal in de toekomst beter rekening houden met de lokale vastgoedprijzen. Zo kunnen meer Leuvenaars eigenaars worden,’ stelt Parys.

Een sociale lening biedt mensen die niet bij de reguliere kredietverstrekkers terecht kunnen, toch de mogelijkheid een huis of appartement te kopen. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of het Vlaams Woningfonds verstrekken dan kredieten onder de marktrente.

‘Het aantal sociale leningen in Leuven is de laatste 5 jaar dan wel gestegen van 16 in 2011 naar 58 in 2015. Maar die cijfers zeggen lang niet alles,’ volgens Parys. ‘Per inwoner doet Aalst het met 1,77 sociale leningen per 1.000 inwoners drie keer beter dan Leuven met 0,6 - terwijl de gemiddelde woningprijs in Aalst net het goedkoopst is van alle centrumsteden.’

Aantal Sociale Leningen per 1.000 inwoners in de centrumsteden

Wat de uitstaande bedragen betreft is Antwerpen absolute koploper. ‘In Antwerpen staan voor 120.000.000 euro sociale leningen open. In Leuven is dat amper 10.000.000 euro. De stad bengelt daarmee achteraan het peloton, samen met een boel kleinere steden,’ aldus Parys.

Geleende bedragen via sociale leningen in 2015

Te hoge vastgoedprijzen, te lage grensbedragen

‘Het zijn de hoge woningprijzen die paradoxaal genoeg het kleine aantal sociale leningen mee verklaren. Al speelt natuurlijk ook het feit dat Leuvenaars gemiddeld welstellender zijn dan andere inwoners van Vlaamse steden. Een woonhuis kost in Leuven gemiddeld 312.000 euro, een appartement 216.000 euro. Dat is 120.000 euro meer dan in Aalst voor een huis en 16.000 euro duurder dan voor een appartement in Aalst. Maar om in aanmerking te komen voor een sociale lening mag een huis of appartement voor een gezin van vier niet meer dan 224.6000 euro kosten.’

Meer Leuvenaars eigenaars

‘Om in aanmerking te komen voor een sociale lening mag een huis in een centrumstad al 10% duurder zijn dan in de rest van Vlaanderen. Minister Homans zal nu de woningprijzen waarvoor je beroep kan doen op een sociale lening verfijnen, afhankelijk van de locatie van de woning en dus ook de lokale vastgoedprijzen. Leuven kent een hoge stadsvlucht van tweeverdieners met kinderen. Voor sommige Leuvenaars zou deze aanpassing dus een oplossing kunnen betekenen om in Leuven te blijven en eindelijk eigenaar te worden van hun eigen stek,’ besluit Parys.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is